Salut avisa que “no hem de fer una cursa amb la vacunació infantil”

Les autoritats sanitàries descarten una quarta dosi de forma general tot i que potser més endavant caldran revacunacions de record contra la Covid

Arribada l'hospital de les dosis infantils.
Arribada l'hospital de les dosis infantils. saas

La necessitat de vacunar o no vacunar, en segons quins àmbits i situacions, continua estant damunt la taula. Aquest dimarts han arribat al Principat les dosis infantils i la vaccinació dels menors d’entre cinc anys i onze que ho vulguin podria iniciar-se en breu. En qualsevol cas, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha volgut restar qualsevol pressió a pares i fills. “No hem de fer una cursa amb la vacunació infantil”, ha dit el responsable governamental durant la compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat.

Martínez Benazet, que ha explicat que dels contagiats que es notifiquen els darrers dies el 43% són no vacunats, proporcionalment una xifra molt alta, també ha deixat clar que en el cas dels menors cal ser molt prudent i fer totes les consultes que escaigui. El ministeri és el primer que posarà a disposició dels progenitors que ho demanin qualsevol informació de què es disposi sobre la vacuna infantil contra la Covid.

Aquest dimarts, de forma paral·lela a l’arribada de les dosis a l’hospital, s’ha obert el registre perquè aquelles famílies que vulguin vacunar els infants es puguin inscriure. I s’aniran “agendant” les administracions de vacunes. El dispositiu de vacunació està a punt i els infants “els agruparem durant els dies que convingui; podríem començar perfectament aquesta setmana” a vacunar-los. No s’ha especificat, però, cap calendari, amb aquesta voluntat de no posar pressió.

PROJECTE COVAX

Martínez Benazet ha explicat que “davant la variant Òmicron no ens cal una quarta dosi”. Ara bé, una altra cosa és “una revacunació anyal” o quan es defineixi una vegada es tinguin més ben definides les vacunes, sobretot més ajustades a les variants que siguin actives en cada moment, i també s’hagi determinat més aspectes d’una malalta que, ha recordat, es coneix molt poc. La quarta dosi serà recomanable amb persones amb immunodepressió. Per a la resta, no. En canvi, la revacunació “és molt probable però amb incertesa”.

El titular de Salut també ha recordat que s’ha demanat al projecte Covax, “del qual som socis”, poder enviar un equip de la Creu Roja Andorrana al país que toqui entre aquells que tenen un índex de vacunació molt baix i injectar unes 20.000 dosis finançades pel Principat a persones que, de diferent manera, no serien vaccinades. De moment, Covax no ha respost però s’espera una resposta afirmativa i, probablement, s’acabi materialitzant la ‘donació’ durant la primavera.

“Seria una bona època” perquè a Andorra s’espera una incidència baixa. Martínez Benazet ha justificat l’aportació com un “gest de solidaritat”, “un granet de sorra”, atès que es té el convenciment que si no es vacuna en els països menys avançats el rebrot de la malaltia o la mutació de la mateixa pot ser més factible.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending