Salut avisa que no es poden restar dies de vacances pel retard en els resultats de la Covid

El titular ministerial recorda que hi ha un marc legal que és el que és i que és suficient per donar resposta a petits imprevistos als quals el metge referent ha d’acabar de perfilar la solució última

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d'aquest dimarts.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d'aquest dimarts. Toni Solanelles

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha deixat clar aquest dimarts que les empreses no poden restar dies de vacances a aquelles persones que fa dies que esperen estant-se a casa el resultat d’una TMA que va amb retard per molt que aquesta prova acabi donant finalment negatiu. Per norma, s’activen set dies de baixa si es tenen símptomes a partir de la realització de la prova. A partir d’aquí la situació és modulable.

“Una baixa s’ha de complir amb les condicions establertes”, ha dit el titular de Salut, que ha deixat clar que havent un protocol que fixa que un s’ha d’aïllar si té símptomes, el temps que passi des de la realització de la prova fins a la recepció del resultat, per molt que sigui negatiu, s’haurà de comptabilitzar com una baixa. “Hi ha un marc legal vigent i no es poden treure dies de vacances” per aquestes situacions. En qualsevol cas, ha recordat Martínez Benazet, “estem en pandèmia” i “hem de passar aquest tràngol”, amb la qual cosa poden sorgir disfuncions que cal anar capejant.

IMG B2C71D205DD2 1

Amb la variant Òmicron, ha destacat el ministre, ja es va advertir que “col·lapsarien algunes empreses”, com estan també col·lapsant algunes famílies, atès que hi ha una allau de confinaments entre els escolars, especialment entre els alumnes de maternal. El ministre no ha avançat cap modificació del protocol que afecta els alumnes més petits, inclosos els que fan a les guarderies. Com que no duen mascareta, amb un sol positiu a l’aula, tota la resta d’integrants de la classe se’n van cap a casa. I hi ha infants que encadenen aïllament rere aïllament, per ser positiu en un cas, per esdevenir contacte després.

I rere els infants, hi ha els progenitors, que tenen moltíssima feina per poder donar resposta a la situació amb un mínim de sentit comú. “Hem intentat funcionar amb un sistema presencial malgrat que això suposo que moltes persones han estat confinades o hi hauran d’estar”, ha especificat el ministre, que ha recordat que ja al seu dia va advertir que temia en certa manera la tornada a l’escola després del Nadal per l’alta infectivitat i transmissibilitat de la variant Òmicron.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending