El SAAS defensa que l’internista que fa “seguiment” de pacients amb càncer dona plenes garanties

Fonts de la parapública remarquen que aquesta tasca es pot fer si s’està “format” i que és una fórmula que es fa servir a molts altres països

Cartell de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Cartell de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell. Altaveu

Fonts del Servei Andorrà d’Atènció Sanitària (SAAS) han defensat la decisió de situar un metge internista com a reforç al servei d’oncologia a l’espera de poder recuperar la normalitat perduda arran de la baixa mèdica d’un dels facultatius. Des de la parapública s’ha volgut deixar clar que no està fent cap invent, sinó que es tracta d’una fórmula de plenes garanties, ja emprada a molts altres països. De fet, s’assegura que s’estava treballant fa temps en aquesta possibilitat i que, ara, s’ha activat vist el risc de col·lapse que generava l’absència d’un dels metges.

Així, les fonts consultades, han explicat que aquest metge internista “ni farà d’oncòleg ni farà pautes de quimioteràpia”. La seva tasca serà fer un “control” i un “seguiment” de pacients. Es tracta d’una tasca que “pot fer un metge de família o un internista format”. I es deixa clar que la persona escollida ho està.

“Això no ens ho inventem a Andorra”, s’ha remarcat des de la parapública. S’explica que “ja es fa des del 2015 als Estats Units” i a poc a poc altres països també han adoptat fórmules similars. De fet, a Andorra ja es treballava per aplicar el sistema abans de la pandèmia. L’esclat de la crisi del coronavirus va aturar tot plegat i, ara, arran de la mancança d’oncòlegs per la baixa mèdica d’un dels fixos i pel fet que el que s’havia contractat finalment ha optat per tornar al lloc d’origen, a Sòria, s’ha optat per activar-lo. Això sí, defensen “amb plenes garanties”.

La solució, indiquen, es mantindrà a l’espera de poder recuperar l’oncòleg de baixa i, sobretot, d’incorporar-ne de nous, objectiu pel qual el SAAS treballa intensament. Permet, asseguren, “evitar suspendre visites”. S’afirma també que, fins ara, “com a molt algunes s’han reprogramat una setmana més tard”. I que, en cap dels casos, afectava pacients amb la quimioteràpia activa. “Qui està fent tractament ha tingut consulta sense problemes”, s’afirma.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending