Progressistes-SDP lamenta la gestió “caòtica” de la campanya de vacunació i exigeix transparència

La formació presidida per l’excap de Govern Jaume Bartumeu recorda que la ciutadania té dret a saber d’on vindrà el vaccí, quan i com arribarà, qui el subministra i quin cost té

Comentaris

Jaume Bartumeu durant una compareixença d'SDP.
Jaume Bartumeu durant una compareixença d'SDP. Toni Solanelles

L’ajornament per ara ‘sine die’ de la posada en marxa de la vacunació per la Covid i la “comunicació caòtica” que n’està fent l’executiu treu de polleguera Progressistes-SDP. La formació que presideix l’excap de Govern Jaume Bartumeu exigeix màxima transparència sobre la qüestió i recorda que la ciutadania té dret a saber quan arribaran les dosis, quantes i de quina manera, qui les subministra i quin cost tenen, entre altres qüestions.

En un comunicat emès aquest diumenge, Socialdemocràcia i Progrés (SDP), recorda que “el país porta vàries setmanes escoltant anuncis dels portaveus del Govern que fan referència a la imminent arribada de les vacunes contra la Covid-19”. Però de moment no hi ha ni vacunes ni, per tant, menys encara vacunació. “Fins avui el Govern no ha fet públics els elements d’informació indispensables per a donar confiança i per demostrar transparència en la gestió” i tampoc no ha fet saber “quina vacuna o vacunes ha adquirit, ni el nom dels laboratoris subministradors”.

Per a SDP, “una vacunació voluntària, però el més massiva i generalitzada possible, sembla la via més eficaç per poder sortir d’aquesta crisi sanitària que està portant i portarà en els propers mesos unes conseqüències econòmiques i socials desastroses”

Progressistes, que en alguns comuns està coalitzat amb demòcrates i liberals en les majories parroquials, remarca que “tampoc hi ha cap mena d’informació concreta que permeti conèixer si les vacunes seran facilitades per la intermediació dels governs de França i d’Espanya o només per aquest darrer. O bé si també n’han encomanat directament a un o a diversos laboratoris farmacèutics”. “D’igual manera, ateses la diversitat de preus de les vacunes el Govern té l’obligació de fer públic els preus, que a Europa van de 1,78 euros per dosi a 14,68 euros”.

En aquest sentit, SDP recorda en el seu comunicat que tal i com va fer públic el passat mes de desembre la secretària d’Estat de pressupostos del govern de Bèlgica, Eva De Bleeker, els preus acceptats per la Comissió Europea són: Astrazeneca (la d’Òxford): 1,78 euros; Johnson & Johnson: 6,93 eur; Sanofi/GSK: 7,56 euros; CureVac: 10 euros; Pfizer/BioNTech: 12 euros; i Moderna: 14,68 euros. “Sembla que les primeres que rebria Andorra, en tot cas via Madrid, serien les de Pfizer”, recorda SDP, que remarca que “les ciutadanes i ciutadans d’Andorra tenen tot el dret de saber quines vacunes hi haurà, qui les subministra, quin és el seu preu de cost, quantes n’han encomanat i quan arribaran”.

Caos i dubtes

En el seu comunicat, els progressistes continuen dient que, “de moment, només es constata una comunicació caòtica de l’executiu sobre la data d’arribada de les vacunes que ha portat al ministre de Sanitat, el divendres 8 de gener, a ajornar sense data prevista l’inici de la vacuna per la Covid-19”. Davant d’aquest fet i el que es qualifica de “manca de transparència”, el que SDP constata és que s’estan generat “molts dubtes mentre creix la incertesa per les evidents dificultats logístiques, que no han estat anticipades ni programades, i la previsible manca de metges disponibles suficients per dur a terme amb rapidesa les necessàries consultes prèvies a les vacunacions”.

Per als Progressistes, “una vacunació voluntària, però el més massiva i generalitzada possible, sembla la via més eficaç per poder sortir d’aquesta crisi sanitària que està portant i portarà en els propers mesos unes conseqüències econòmiques i socials desastroses”. La formació liderada per Bartumeu lamenta la falta de contactes que a parer seu té l’executiu: “Dissortadament la desorientació i la manca de les adequades relacions internacionals del Govern torna a portar el país pel mal camí. L’opacitat i la improvisació ja han demostrat prou els seus límits. Ha arribat el moment de canviar de mètode”.

Comentaris

Trending