Un 8,5% dels pacients d’Urgències de complexitat baixa accepten la derivació inversa

Entre el 14 de novembre i l’11 de gener el servei ha atès 2.259 persones amb patologies de nivell baix, però només 191 s’han enviat al metge referent, si bé des de l’hospital es fa una valoració “positiva” de la mesura i s’espera que mica en mica vagi quallant

Entrada al Servei d'Urgències.
Entrada al Servei d'Urgències. Altaveu

El passat 14 de novembre es va posar en marxa el sistema de derivació inversa al Servei d’Urgències de l’hospital com a mesura per mirar de reduir les hores d’espera. Des de llavors, s’han atès 2.259 persones que complien els requisits per ser ateses en un màxim de 48 hores pel seu metge referent o un altre metge d’atenció primària. Ara bé, només 191 han acceptat la derivació inversa. L’hospital valora com a “positiva” la mesura tenint en compte el poc temps d’implantació.

Fa unes setmanes ho advertia la branca sanitària de l’USdA, dient que el sistema de derivació inversa aplicat al Servei d’Urgències de l’hospital com a mesura de descongestió no acaba de funcionar perquè mostrava “poca adherència i efectivitat”. El col·lectiu sindical ho apuntava sense disposar de dades oficial i ara, des del SAAS s’han facilitat les dades que confirmen que el percentatge no és massa alt.

Entre el 14 de novembre, moment de posada en marxa de la mesura, i fins el passat 11 de gener, s’han dut a terme 191 derivacions inverses, el que suposa un 8,5% de les 2.259 persones que haurien pogut acollir-s’hi perquè corresponien als nivells de triatge 4 i 5, és a dir, amb baix nivell d’urgència i baixa complexitat. En aquest mateix període el Servei d’Urgències ha atès 5.620 visites.

Entrada d'urgències a l'hospital

Relacionat

La branca sanitària de l’USdA detecta “poca adherència i efectivitat” a la derivació inversa

El percentatge d’adhesió a la mesura és sensiblement més alt que el 5,75% que s’havia indicat inicialment pel SAAS i havia publicat l’Altaveu, sorgit d’un total de 8.606 visites a Urgències, de les quals 3.477 eren susceptibles de ser derivades i que només ho havien fet 200. El motiu és que des de la parapública s’han corregit les dades facilitades en un primer moment per extreure’n les visites que s’han donat en cap de setmana o festius, ja que aquests dies la derivació que s’aplica és al Servei de Permanències Mèdiques i la derivació inversa només es du a terme en dies laborables.

Cal recordar que la derivació inversa és d’acceptació voluntària i suposa que el pacient sigui derivat des d’Urgències al metge referent o a un altre metge d’atenció primària que el pugui atendre en un màxim de 48 hores. El sistema s’aplica els dies laborables, ja que els festius i caps de setmana els pacients dels nivells de triatge 4 i 5 es deriven al Servei de Permanències Mèdiques.

Amb tot, fonts del SAAS van indicar que es fa una valoració “positiva” de la mesura, recordant que és una acció “nova” i que fa poc que s’ha implantat. En aquest sentit s’exposa que s’espera que d’aquí un temps els usuaris “entenguin que hi ha patologies que es poden demorar 24 o 48 hores a ser valorades” i d’aquesta manera no cal sobresaturar el Servei d’Urgències.

Comentaris (3)

Trending