La branca sanitària de l’USdA detecta “poca adherència i efectivitat” a la derivació inversa

Des del sindicat es defensa que és “necessària” però que calen “més eines” perquè tingui un efecte real en la càrrega laboral d’Urgències

Entrada d'urgències a l'hospital
Entrada d'urgències a l'hospital

La branca sanitària de l’USdA considera que el sistema de derivació inversa que es va estrenar a finals de novembre per mirar de descongestionar el servei d’Urgències està mostrant “poca adherència i efectivitat” per part dels usuaris. No disposen de dades oficials i defensen que és una mesura “necessària” però que calen “més eines” perquè acabi tenint un efecte real en la càrrega laboral d’Urgències.

El col·lectiu sindical ha aprofitat aquest divendres per fer un resum de l’any a través d’un fil a la xarxa social X i entre els elements que destaquen hi ha la posada en marxa del sistema de derivació inversa per mirar de descongestionar el servei d’Urgències. A falta de dades oficials, apunten que de moment mostra “poca adherència i efectivitat” per la qual cosa consideren que la direcció assistencial i d’Urgències “hauria de valorar mesures addicionals”.

El portaveu de la branca sanitària de l’USdA, Jordi Samsó, explica que la valoració deriva del sondeig que han pogut fer entre els companys del sindicat que treballen al triatge i que els han explicat que “hi ha molt poca gent que accepti fer la derivació inversa”. De fet, indica que hi ha, fins i tot, “qui arriba a retornar a Urgències posteriorment”.

“Hi ha molt poca gent que accepti fer la derivació inversa”, explica i indica que hi ha, fins i tot, “qui arriba a retornar a Urgències posteriorment”

Amb tot, defensen el sistema com “una eina necessària” i que cal dotar el personal d’infermeria “de les eines legals i d’empoderament professional perquè no tinguin cap conflicte amb els pacients”. A més, troben a faltar “una eina més per assegurar que els pacients acaben sent visitats en un màxim de 48 hores pel metge de capçalera”.

I és clar, el dubte és clar: no hi ha la seguretat que en 48 hores el metge et visiti? “Al 100% no. Tot i que en general es fa i hem de confiar que tots els metges de capçalera es posen en situació i els atendran, però no hi ha una seguretat”, pot anar en funció de si tenen hores disponibles o no, explica, assenyalant que també desconeix si es fa algun tipus de seguiment després de la derivació per comprovar que la persona ha estat visitada. “No es feina del sindicat ni del comitè, és feina del servei d’Urgències i de la direcció assistencial i vull creure que es comprova el circuit”, afegeix.

Són qüestions que considera que s’han de plantejar als responsables del servei “i aviam com ho solucionen”. Des del seu punt de vista “falten més eines. Quines? No és la nostra feina decidir-ho, però falten eines perquè la gent s’hi adhereixi i hi hagi més resultats i una afectació en la càrrega real d’Urgències”.

Samsó tampoc pot aclarir quina és la situació a dia d’avui al servei d’Urgències. “Desconeixem els números que tenim aquests dies”, detalla, tot i que la sensació és “que hi ha feina, que és un hivern com tots, amb càrrega assistencial evident”.

ALTRES ELEMENTS

Entre els aspectes que han repassat des del sindicat en el resum del 2023 fet públic a les xarxes, també hi ha el fet que per fi una unitat del SUM s’hagi alliberat de les obligacions assistencials del servei d’Urgències. La mesura no serà plenament operativa fins l’1 de gener, però des de la branca sanitària de l’USdA es recorda que l’objectiu final és poder disposar d’un sistema nacional integral d’emergències vinculat al 112.

Insisteixen a reclamar millores horàries i remuneratives, com les 35 hores setmanals o la catorzena paga

Assenyalen també descontent entre els treballadors de Salut Mental perquè no disposen d’un espai adequat per fer els àpats, a més de recordar que l’enquesta de clima laboral va donar uns resultats no massa positius. En aquest sentit apunten que la nova direcció es mostra disposada a dialogar, però que per ara no ha presentat propostes concretes. També lligat al clima laboral, recorden que la política interna del servei de radiologia “no satisfà a la majoria de treballadors i continua sent impositiva”.

Finalment, insisteixen a reclamar millores horàries i remuneratives, com les 35 hores setmanals o la catorzena paga, recorden que la descripció dels llocs de treball està incompleta i que també s’incompleix el conveni col·lectiu pel que fa al pla de carrera.

Comentaris (5)

Trending