Una mateixa empresa serveix els àpats al Calones i als Esports d’Estiu d’Escaldes

El comú escaldenc limita els quadres de vòmits a vuit infants i dos monitors i assegura que aquesta setmana les activitats s’han desenvolupat amb plena normalitat

Els àpats del Calones i d'Escaldes es cuinarien en les mateixes instal·lacions.
Els àpats del Calones i d'Escaldes es cuinarien en les mateixes instal·lacions. ARXIU

Encara que és aviat per assegurar l’origen de les intoxicacions que han comportat malestar digestiu tant a infants dels Esports d’Estiu d’Escaldes com a usuaris del Casal Calones d’Andorra la Vella, el que és clar és que els àpats dels dos serveis els subministra la mateixa empresa. Salut manté oberta la investigació i l’enquesta, que va agafant més dimensió, per poder determinar què hi pot haver darrere d’una intoxicació que tant podria ser alimentària com hídrica.

El ministeri considera lleus tots els quadres detectats fins ara, tot i que alguns dels afectats, tant d’una activitat com de l’altra, van haver d’acudir al servei d’urgències entre dijous i divendres de la setmana passada. El departament que lidera Albert Font estaria contactant amb tots els clients de l’empresa de càterings, que treballa amb una cuina central, per mirar d’acotar la situació. L’empresa en qüestió subministra centenars de menús aquest estiu en diferents activitats.

El rètol del Casal Calones, a l'entrada del menjador social, aquest vespre, al nucli històric d'Andorra la Vella.

Relacionat

Salut investiga si hi ha hagut una intoxicació alimentària al Calones

Fonts properes a l’empresa de cuinat d’àpats han assegurat que la qüestió amoïna molt i es tem l’impacte que puguin tenir aquests episodis. Per això hi ha interès en poder aclarir què ha passat, especialment si es determina una causa aliena a la cuina central i a la manipulació dels aliments que configuraven l’àpat. Les mateixes fonts han assegurat que la preocupació pel fet arriba en un moment d’elevada producció per les moltes activitats a les quals subministren àpats.

ESCALDES

Mentrestant, i en relació als casos dels Esports d’Estiu, el comú “segueix recollint informació per esclarir què ha passat entre aquest grup de participants” al campus esportiu, que “cada any tenen una gran acollida”. Les fonts oficials consultades han assegurat que el comú té constància de vuit infants afectats dels 60 que van menjar divendres el mateix menú que elabora l’empresa de càtering contractada per fer aquest servei, “la mateixa que assumeix els àpats dels Esports d’Estiu des de fa diversos anys sense incidències”. També dos monitors es van veure afectats.

Alguns progenitors han assegurat que la incidència va ser dijous, i que les afectacions, entre participants al campus esportiu, haurien afectats diversos infants al tomb dels quatre anys, que només acabar de dinar s’haurien començat a trobar malament i haurien presentat quadres de vòmits. En el cas del Casal Calones, no hi ha discrepància entre les parts: la incidència hauria estat divendres i en aquest cas els usuaris haurien tingut descomposicions gàstriques més enllà de patir vòmits.

Detall de l'enquesta.

Relacionat

La intoxicació alimentària que s’investiga s’hauria estès com a mínim als Esports d’Estiu d’Escaldes

Tant des d’Escaldes com des d’Andorra la Vella, s’assegura que aquesta setmana les activitats previstes s’han desenvolupat amb normalitat i sense cap incidència més. El comú d’Escaldes també ressalta que el departament d’Esports, que gestiona l’activitat infantil esportiva, no ha rebut queixes dels pares. Sí que n’hi ha que han mostrat el seu malestar a l’Altaveu, facilitant fins i tot l’enquesta que s’està realitzant, sense respondre i sense cap dada personal, òbviament. “Només va atendre un pare que va preguntar sobre aquest cas”, han indicat fonts comunals.

Des del primer moment, “el comú s’ha posat a disposició del ministeri de Salut per tractar aquest cas. En tractar-se d’un tema sanitari, el comú ha seguit en tot moment les recomanacions del Govern i ha fet arribar l’enquesta del ministeri de Salut a les famílies a petició del Govern i quan el mateix Govern ho ha demanat. El comú no té capacitat de decidir sobre temes sanitaris”, ha conclòs.

Comentaris (2)

Trending