Salut investiga si hi ha hagut una intoxicació alimentària al Calones

S’estan analitzant les mostres recollides divendres de l’àpat que poc abans havien degustat els usuaris del casal, alguns dels quals, de forma gairebé consecutiva, van acabar presentant quadres de vòmits i diarrees

El rètol del Casal Calones, a l'entrada del menjador social, aquest vespre, al nucli històric d'Andorra la Vella.
El rètol del Casal Calones, a l'entrada del menjador social, aquest vespre, al nucli històric d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

El departament de Salut investiga una eventual intoxicació alimentària que hauria afectat alguns dels usuaris del Casal Calones que divendres van dinar al menjador social titularitat del comú d’Andorra la Vella. La investigació està oberta i les analítiques encara poden durar dies, per la qual cosa hi ha molta reserva i cautela, donat que és plausible també que l’origen del malestar que van patir els usuaris podria tenir un origen distint a l’alimentari. En aquest cas, no hi ha cap hipòtesi clara.

El que és segur és que divendres, gairebé alhora i poc després de menjar al casal, diversos usuaris del menjador situat al nucli històric de la capital es van sentir indisposats. Diferents usuaris que aquell dia havien estat al Calones van patir quadres de vòmits i diarrees indistintament o totes dues coses. De fet, més d’un va haver d’acudir d’urgències a l’hospital i fins i tot en algun cas va caldre una ambulància per fer el trasllat fins al centre sanitari estatal per la debilitat que en aquells moments presentava algun dels afectats, majoritàriament gent d'edat avançada.

Com que els àpats els porten d’una cuina central on s’elaboren els menús, s’ha de mirar també si altres clients de la cuina han patit alguna anomalia similar per mirar de delimitar el cas i descartar elements o confirmar-ne d’altres

Cap dels afectats presentava un quadre sever i avui per avui, tots els afectats es troben en perfectes condicions després d’aquells malestar digestius. Donades les coincidències, però, es van activar els especialistes en Salut Pública del ministeri que actualment dirigeix Albert Font. I seguint els protocols establerts es van recollir mostres de l’àpat que hauria pogut ser l’origen -també es podria tractar d’una gastroenteritis de motiu distint, segons han indicat algunes fonts- de l’afectació.

Les fonts oficials consultades, que han demanat màxima cautela davant la situació i la sensibilitat del mateix per les conseqüències que podria comportar per l’empresa que subministra els menús si finalment aquests no són l’origen de les alteracions gàstriques, han explicat que els estudis que s’estan realitzant encara trigaran dies a donar els seus fruits.

Les mateixes fonts han explicat que com que els àpats els porten d’una cuina central on s’elaboren els menús, s’ha de mirar també si altres clients de la cuina han patit alguna anomalia similar per mirar de delimitar el cas i descartar elements o confirmar-ne d’altres. En tot cas, s’ha de fer una enquesta gran que portarà setmanes. El cas s’està estudiant i “no es pot donar res per cert perquè encara no hi ha resultats de les analítiques”, han remarcat les fonts.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending