La intoxicació alimentària que s’investiga s’hauria estès com a mínim als Esports d’Estiu d’Escaldes

Almenys una vintena d’infants d’entre 3 i 4 anys haurien presentat vòmits entre dijous i divendres de la setmana passada, en paral·lel a la mateixa afectació que van sofrir usuaris del Casal Calones

Detall de l'enquesta.
Detall de l'enquesta.

Almenys una vintena d’infants d’entre 3 i 4 anys que com a mínim dijous de la setmana passada van dinar en tan què participants als Esports d’Estiu que organitza el comú d’Escaldes van patir quadres de vòmits des de les poques hores d’ingerir l’àpat i almenys fins l’endemà. El cas s’emmarca en la suposada intoxicació alimentària o hídrica, perquè es contemplen els dos escenaris, que també hauria afectat, com a mínim, el Casal Calones d’Andorra la Vella.

La indignació entre els pares dels menors, segons que ha pogut comprovar aquest mitjà, és màxima. I és que no ha estat fins que l’Altaveu no va desvetllar l’afectació d’usuaris del casal sota tutela del comú d’Andorra la Vella que no s’ha posat de manera efectiva la investigació en marxa per part del ministeri de Salut. Els progenitors dels menors que acudeixen als Esports d’Estiu d’Escaldes no han rebut l’enquesta de Salut fins aquest dijous. I això que molts d’ells portaven demanant explicacions des de divendres de la setmana passada i, especialment, des d’aquest dilluns.

“Nen o nena perfectes al matí amb vòmits a partir de les tres de la tarda després de dinar. Semblava tot menys un problema de virus que de ben segur no es reprodueix en vint nens alhora en poques hores”

I tot s’atribuïa a un virus intestinal. Els responsables del campus esportiu escaldenc van donar per bona la versió suposadament rebuda per part de l’hospital i no van donar cap tipus d’explicació als pares, alguns dels quals van haver d'acudir a Urgències amb els seus fills. Ni tan sols a aquells que van demanar comptes aquest dilluns després que en algun cas, els infants passessin entre 24 i 48 hores amb símptomes com a mínim notables i inquietants. De fet, alguns dels menors es va començar a trobar malament just en acabar de dinar dijous de la setmana passada. I en tots els casos, de bon matí tots els menors es trobaven en perfectes condicions.

De fet, divendres de la setmana passada diversos pares van compartir el neguit, segons que ha pogut saber ara l’Altaveu, i tots van corroborar haver viscut la mateixa situació amb els seus respectius fills. “Nen o nena perfectes al matí amb vòmits a partir de les tres de la tarda després de dinar. Semblava tot menys un problema de virus que de ben segur no es reprodueix en vint nens alhora en poques hores”, han remarcat les fonts consultades.

En absència de qualsevol explicació, es va fer passar el cas com un virus intestinal i almenys des del comú no se li va donar més voltes. Aquest dimecres l’Altaveu publicava que s’estava investigant una sospita d’intoxicació alimentària que hauria afectat usuaris del Calones. En aquest cas hauria estat divendres passat. Però la mateixa situació. Tot just dinar, vòmits i diarrees per part de moltes de les persones que havien menjat al casal.

LA SORPRESA

Salut exposava que com que els àpats del Calones procedeixen d’una cuina central que té més clients, caldria fer una enquesta àmplia. La sorpresa dels pares dels infants dels Esports d’Estiu d’Escaldes s’ha donat les darreres hores quan des de la secretaria d’Esports del comú s’ha tramès un document del ministeri de Salut amb una enquesta específica sobre l’esmentat servei i l’eventual intoxicació alimentària o hídrica. A més, es demanava una resposta ràpida.

El rètol del Casal Calones, a l'entrada del menjador social, aquest vespre, al nucli històric d'Andorra la Vella.

Relacionat

Salut investiga si hi ha hagut una intoxicació alimentària al Calones

La indignació entre els pares ha estat màxima. Més encara quan molts dels progenitors van demanar explicacions i des de l’organització de l’activitat esportiva escaldenca es van espolsar qualsevol responsabilitat. La situació ha canviat radicalment les darreres hores i l’enquesta de l’eventual brot és d’allò més completa i es refereix als assistents al grup d’Esports d’Estiu que, alhora, inclou l’Espai Lleure (2 i 3 anys) i l’Escola andorrana d’Escaldes (4 i 5 anys). Es repassa tota la setmana passada, de l’1 al 5 d’agost.

Es demana els símptomes que han presentat, l’inici dels mateixos, l’abast i durada, si ha calgut un ingrés hospitalari o ha calgut acudir al metge, si s’ha analitzat alguna femta o si algun familiar del menor ha reproduït simptomatologia similar. I després es repassen un per un tots els plats que es van oferir durant la setmana passada. En tot cas, l’abast de la intoxicació de Casal Calones, a priori, comença a créixer. I encara sense confirmació oficial, tot plegat sembla anar lligat.

Comentaris (15)

Trending