Govern podrà autoritzar en cas de necessitat professionals sanitaris sense el nivell B2

El secretari d’Estat, Landry Riba, explica que es manté aquest mecanisme d’habilitació encara que no es compleixin tots els requisits per garantir que no es crea “un buit” al sistema de salut

Landry Riba, durant la roda de premsa.
Landry Riba, durant la roda de premsa. SFGA/JAViladot

El fet que als nous professionals de l’àmbit sanitari que es vulguin instal·lar al país se’ls exigeixi un nivell mínim de català B2 no ha de suposar un problema, a l’entendre de Govern. Des de l’executiu s’ha posat en relleu que la regulació permetrà, en cas de necessitat, donar el permís a persones que no compleixin tots els requisits per evitar que al país es creï un buit. També es recorda que el nou servei d’inspecció per a totes les professions titulades ha de servir per actuar sobre les queixes per l’ús de la llengua oficial.

Així ho ha apuntat el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, que ha presentat el projecte de llei ja a tràmit parlamentari. I ha defensat la decisió d’exigir aquesta titulació B2 per a tots els professionals que, a partir de l’entrada en vigor, vulguin venir al Principat, així com el fet que això no s’apliqui als ja instal·lats. “La decisió ja estava en la modificació de la Llei d’exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals del 2008”, ha recordat. Per tant, el que es fa seria mantenir la coherència entre tots dos textos.

Un fisioterapeuta amb un pacient.

Relacionat

Només els nous professionals sanitaris hauran de presentar un títol de nivell B2 de català

Riba entén que la mesura no ha de significar un problema de cara al futur. “Subsisteix un mecanisme. Si costa trobar un professional amb B2 en algun àmbit, es manté la possibilitat que, en cas de necessitat, el Govern pot atorgar un permís a un professional que no acrediti la totalitat dels requisits per no deixar un buit en el sistema de salut”, ha explicat. Per tant, “ens permetrà no quedar faltats de titulats necessaris”.

Sobre el fet que als professionals ja existents no se’ls exigeixi presentar el títol de B2, ha apuntat que “hi ha un text vigent, la llei del català, que ja estableix l’obligació de fer-lo servir en tots els àmbits” i que “l’únic que es fa és no ser retroactius”. També ha recordat que el dit text “té mecanismes i un servei d’inspecció”. A aquest, ha apuntat, se sumarà el cos que s’ha de crear directament centrat en les professions liberals, format per dues persones i que tindrà un pressupost anual de 60.000 euros.

Riba ha defensat que amb el text se solucionen les “mancances” que en el seu dia es van detectar en la regulació del col·lectiu i que això ha de permetre tenir més força en les negociacions amb la Unió Europea pel que fa a la lliure prestació de serveis. “És un marc més complet que ens permetrà parlar amb més força”, ha apuntat. També ha deixat clar que el fet de demanar el català no suposa cap entrebanc. “Tots els estats tenen normatives en les quals demanen que s’acrediti que es sap fer servir el seu idioma oficial”, ha recordat.

També s’ha mostrat tranquil pel que fa a la tramitació parlamentària del projecte legislatiu, malgrat que s’acosti el dia de la dissolució del Consell. “S’ha demanat per la via d’urgència. És tècnic però està consensuat i això, malgrat que pugui haver-hi un punt de treball a la comissió respectiva, entenc que ens ha de permetre guanyar temps”, ha apuntat. Per tant, “confio que aquesta legislatura sigui una realitat”.

Comentaris (10)

Trending