Front comú dels professionals sanitaris per forçar una revisió de la cartera de serveis

Tots els col·legis han criticat un text que han arribat a qualificar “d’arcaic i calamitós” i alguns d’ells, com ara el de metges o el d’infermeria no descarten accions contundents com recórrer a la Justícia o mobilitzacions laborals

Les deganes dels diferents col·legis professionals sanitaris han comparegut conjutament.
Les deganes dels diferents col·legis professionals sanitaris han comparegut conjutament. G. P.

La revolta dels col·lectius sanitaris és un fet. Les deganes de la majoria de col·legis professionals han expressat la seva oposició a la cartera de serveis publicada dimecres al BOPA. Denuncien especialment que abans d’aprovar-la calia haver definit les competències de cada facultatiu via una llei de professions que, lamenten, ara es vol tancar a correcuita. Alguns dels col·legis, com ara metges i infermeres, han deixat clar que no descarten accions més contundents, com ara recórrer a la Justícia o convocar mobilitzacions laborals.

Com ja havia avançat Altaveu, les diferents entitats han fet una compareixença conjunta on han carregat amb duresa contra el document. Fins i tot ho han fet aquests col·legis que, entre cometes, han sortit ben parats, com ara els odontòlegs o els psicòlegs. Tots han donat suport a una protesta clara i contundent contra la cartera de serveis que alguns han arribat a qualificar “’arcaica i calamitosa”.

Una cosulta presencial d'un metge.

Relacionat

Acord entre els professionals sanitaris per reclamar canvis en la cartera de serveis

En línies generals, tots posen en relleu que abans de publicar aquest document calia haver enllestit un altre. O uns altres: les lleis que desenvolupessin cadascuna de les professions i, sobretot, quines són les seves competències. Des del Govern es vol impulsar ara, però els col·legis consideren que hauria d’haver estat un treball previ. Ara, consideren que, un cop enllestits els textos, tocarà de nou revisar una cartera.

La indignació és més o menys elevada en funció del col·lectiu. Especialment, el  col·legi de metges i el d’infermeria, que han admès que es plantegen accions contundents. Des del primer, la seva degana, Meritxell Cosan, no descarta recórrer a la Justícia, ja que considera que se’ls està limitant competències que tenen reconegudes pels seus títols, com és la petició de proves diagnòstiques o analítiques. El segon, com ha apuntat Isabel Vallejo, ha posat sobre la taula la paraula “vaga” després de “molts anys lluitant” sense que se’ls hagi tingut en compte.

Una a una, les deganes han anat exposant els seus greuges. En global, s’ha parlat de “massa precipitació” i s’ha lamentat que la cartera es va aprovar quan “molts encara havíem de presentar les nostres observacions”. En el cas dels metges, Cosan s’ha mostrat molt crítica, ja que “se’ns limita les capacitats que ens atorga un títol en medecina que ens atorga formació en actes diagnòstics i proves”. Per tant, “sabem quines coses s’han de demanar o no”. En aquest sentit, ha posat un exemple: “és com si a un arquitecte se li digués que només es pot dedicar a fer banys”. I, per això, en el seu cas, malgrat mantenir encara una “voluntat de diàleg” amb Govern, s’ha advertit que, si aquest no prospera, no els tremolarà el pols per anar a la Justícia.

Un fisioterapeuta amb un pacient.

Relacionat

La cartera de serveis encén els ànims dels professionals sanitaris

L’enuig també és elevat al col·legi d’infermeria, com ha posat en relleu Vallejo. Ja no només per les “mancances” que entenen té la cartera de serveis pel que fa a la seva professió, sinó també per les formes: “no hi hem pogut fer esmenes ni hi ha hagut possibilitat de negociar o revisar”. Per ara, en l’àmbit legal no es plantegen accions, però ha advertit que “hi ha altres de manifestar-se”. I és aquí on ha recordat que “el sector està molt cansat” i ha posat sobre la taula la paraula “vaga”.

Altres col·lectius com fisioterapeutes o logopedes també han exposat els seus greuges. Entre ells, la forma de derivar, que alerten que al final suposarà “més despesa sanitària i un retard en el tractament”. En una línia similar s’ha expressat Nerea Miguel, degana del col·legi de podòlegs. “Ara s’obren uns mesos i esperem que hi hagi voluntat del ministeri per refer-la”, ha apuntat la representant dels fisioterapeutes, Meritxell Agromayor.

La compareixença ha estat conjunta. Fins i tot aquells col·lectius que han sortit relativament contents amb la cartera de serveis, com ara els odontòlegs o els dietistes i psicòleg, que entren a falta ara de veure sota quines condicions, han volgut estat al costat de la resta de professionals. “Volem donar suport als companys, perquè també pensem que calia abans la llei de professions. S’ha començat la casa per la teulada”, ha apuntat la degana dels dentistes, Celine Diet.

Queda clar, doncs, que la cartera de serveis no convenç. “S’ha volgut aprovar per voluntat política”, han afirmat. Però, sense consens. I, ara, qui haurà d’afrontar aquesta patata calenta serà el nou ministre, un Albert Font a qui han citat expressament durant l’acte.  

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending