Acord entre els professionals sanitaris per reclamar canvis en la cartera de serveis

Un primer pas serà explicitar l’enuig pel fet que entenen que el decret no han tingut en compte les seves aportacions i perquè, en alguns casos, pateixen retallades de competències que no consideren adequades

Una cosulta presencial d'un metge.
Una cosulta presencial d'un metge. ARXIU

El col·lectiu de professionals sanitaris té decidit fer accions per deixar clar que, almenys a una gran part d’ells, la cartera de serveis aprovada pel Govern no els agrada. El malestar és important. Sobretot en alguns col·lectius que se senten especialment perjudicats pel fet que, entre les prestacions afegides i, sobretot, la fórmula per accedir al finançament públic, se’ls estan aplicant algunes retallades. Les actuacions encara s’han d’acabar de valorar en noves reunions previstes els pròxims dies, però la primera decisió ja està adoptada: no es quedaran callats.

L’aprovació de la cartera de serveis ha obert la capsa dels trons entre els professionals sanitaris. Amb menor o major grau segons el col·lectiu, hi ha un evident enuig contra el redactat definitiu d’un document que, les fonts consultades, recorden que fa anys que es treballava i, en canvi, s’ha volgut aprovar “pel dret”. Entenen que les preses venen vinculades únicament i exclusivament al fet de voler dir que Joan Martínez Benazet amb el treball enllestit.

L'encara ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

Relacionat

La reproducció assistida, la psicologia i les operacions de canvi de sexe tindran cobertura publica

Una tasca que, segons les paraules del ja ex ministre, es va fer amb consens i amb aportacions de totes les parts afectades. La realitat, almenys si es fa cas de la reacció de bona part dels col·legis sanitaris, és ben diferent. Amb comptades excepcions (potser psicòlegs, que fins ara tenien poques prestacions reconegudes públicament, i odontòlegs, que admeten que el document no els canvia gaire l’actual situació), molts professionals s’estan pujant per les parets. I així es va poder constatar en la reunió telemàtica celebrada aquest dilluns pels principals responsables de les entitats.

Per un costat, es retreu a Govern la forma. L’aprovació de la cartera de serveis, apunten les fonts consultades, no compta, ni de bon tros, amb el consens dels professionals. Apunten que “no s’han tingut en compte les moltes reunions que s’han fet”. De les propostes aportades, lamenten, ben poques han acabat incorporant-se al document. I, més enllà d’això, s’entén que s’ha aprofitat el document per impulsar retallades.

Un equip per fer radioteràpia.

Relacionat

La cartera de serveis deixa clar que per fer radioteràpia caldrà anar a l’estranger

Tal com va avançar Altaveu, els fisioterapeutes són un dels sectors que més indignats estant. No són pas els únics. Els mateixos metges també entenen que la cartera de serveis els toca algunes competències que tenien, sense acabar de compartir que els canvis que es volen impulsar permetin, realment, una optimització de la despesa. Al contrari, asseguren algunes fonts que en provocarà més. Un dels fets que els ha enutjat més és la limitació a l’hora de prescriure determinades proves i analítiques.

La trobada entre col·legis va evidenciar el malestar de molts ells. I aquelles entitats que no es veuen gaire afectades haurien explicitat una certa disposició a fer pinya. En el seu cas, potser no tant per la cartera de serveis, però sí per altres decisions de l’àmbit sanitari que no els agraden. És el cas d’unes tarifes que fa anys que tenen congelades. La darrera actualització amb l’IPC, remarquen les fonts consultades, tot just es limita a les consultes, però no pas a altres actes que també poden fer els facultatius. Aquests, lamenten, estan encara a preus de l’any 2004.

Un fisioterapeuta amb un pacient.

Relacionat

La cartera de serveis encén els ànims dels professionals sanitaris

A la reunió es va parlar de la situació. Per ara, el que està clar és que volen deixar palesa la seva indignació. Més enllà de les possibles accions concretes, que encara s’han d’acabar d’una segona trobada que s’ha de fer els pròxims dies, la idea és celebrar aquesta mateixa setmana una compareixença pública on explicaran la situació. I, sobretot, faran públic l’enuig que senten. El que està clar és que la voluntat és plantar cara al decret de la cartera de serveis i intentar que Govern accepti introduir canvis. I, de fet, alguns dels col·legis no han amagat que, al seu entendre, les accions a impulsar haurien de ser “contundents”.

Comentaris

Trending