La reproducció assistida, la psicologia i les operacions de canvi de sexe tindran cobertura publica

Govern aprova la cartera de serveis, que defineix quins actes mèdics tindran finançament de l’Estat i que incorpora tècniques per tenir fills com la inseminació artificial o la fecundació in vitro o el seguiment en els casos de disfòria de gènere

L'encara ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
L'encara ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. T. S.

La cartera de serveis ja és una realitat. El Govern ha aprovat el document que ha de fixar i definir quines prestacions sanitàries tindran finançament públic sempre buscant, segons ha afirmat l’encara ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, un “ús racional” dels recursos. El treball, fet amb la col·laboració de bona part del sector sanitari, inclou àmbits que fins ara no estaven coberts, com ara la reproducció assistida, alguns actes de psicologia o podologia i, també, l’abordament de la disfòria de gènere, incloent-hi tractaments hormonals i, fins i tot, operacions de canvi de sexe.

Benazet ha posat en relleu que, just abans de deixar el càrrec, compleix “un anhel” d’aquesta legislatura i, també, “un dels objectius més destacats que ens havíem marcat”. El document, ha recordat, s’havia de fer seguint el que marcava la Llei general de Sanitat i es converteix en una mena de catàleg amb tots els serveis sanitaris que queden inclosos dins del finançament públic, sigui via el mateix Govern sigui a través de la CASS, en aquest cas per a aquelles persones que estiguin afiliades.

“És una cartera de serveis moderna i adaptada a la societat actual”, ha defensat el ministre Benazet en el seu, gairebé, darrer dia al capdavant de la cartera

Els nous àmbits inclosos s’hauran d’acabar de definir via un segon reglament, en un termini no superior a sis mesos amb una avaluació dels resultats un cop s’hagi superat el primer any d’aplicació. És el cas de la psicologia, on entren les psicoteràpies individuals, de grups o familiars. Caldrà, això sí, ser derivats per part del metge referent o del psiquiatre del servei mental del SAAS. Aquesta segona normativa es vol treballar amb el col·legi de psicòlegs.

Altres novetats en la cartera són els tractaments per abordar la disfòria de gènere. En aquest cas, s’inclou tant l’avaluació com l’acompanyament, però també els medicaments hormonals i, fins i tot, una possible intervenció quirúrgica. També s’incorporen alguns àmbits de la podologia o la dietètica així com la reproducció assistida, principalment en casos d’infertilitat, via inseminació artificial o fecundació in vitro.

En tots aquests casos, no es preveuen una cobertura diferent de la que ja existeix per a altres àmbits sanitaris. Per tant, en línies generals, s’han de mantenir els actuals percentatges de copagament: 75% per part del finançament públic de la CASS i 25% a càrrec de l’usuari.

Justament, més enllà de marcar quines prestacions tenen finançament públic, la cartera de serveis també estableix com es pot tenir accés. Així, caldrà seguir les guies mèdiques, protocols o rutes assistencials que es defineixin així com ser prescrites per determinats professionals. Per exemple, en el cas de les dietes, que també són novetat en el document, s’indica que caldrà l’ordre d’un especialista.

El document ha de ser desplegat amb reglaments per a les noves prestacions i també pot evolucionar en el futur amb nous serveis i protocols

De la cartera de serveis han quedat exclosos aquells actes que es consideren “mancats d’eficàcia” o els vinculats merament a l’estètica o a la millora del rendiment esportiu. Tampoc s’ha acceptat incloure l’homeopatia o l’acupuntura.

La cartera també inclou canvis en algunes prestacions ja recollides. És el cas de les sessions de fisioteràpia o similars. Si un cop realitzada una primera tongada, els resultats no són els esperats, haurà de ser un especialista qui avaluï el pacient i decideixi si cal seguir amb el tractament o buscar una alternativa.

“És una cartera de serveis moderna i adaptada a la societat actual”, ha defensat el ministre en el seu, gairebé, darrer dia al capdavant de la cartera. En aquest sentit, ha afirmat que “suposarà un ús més racional de la despesa sanitària del país”. També ha avançat que és “un document viu” que en el futur es pot actualitzar amb nous serveis i protocols segons vagi avançant la medicina. Un projecte que ja està avançat serà el nou reglament amb la nomenclatura dels actes mèdics, que estarà enllestit abans del final de legislatura.   

NOVES TARIFES

Per altra banda, Govern també ha aprovat l’actualització de les tarifes dels professionals sanitaris convencionats. S’ha aplicat l’IPC amb què es va tancar el 2021, un 3,3%. Així, la visita als metges generalistes passa a costar 24,38 euros, mentre que en el cas dels especialistes puja a 29,96. La consulta als psiquiatres ascendeix a 37,19 euros i les que fan els odontòlegs, a 23,97.

Comentaris (21)

Trending