La cartera de serveis encén els ànims dels professionals sanitaris

Els diferents col·legis, alguns dels quals, com ara els fisioterapeutes, se senten perjudicats, han convocat una reunió telemàtica per avaluar el poc cas que, al seu entendre, se’ls ha fet en el document definitiu

Un fisioterapeuta amb un pacient.
Un fisioterapeuta amb un pacient.

La cartera de serveis ha caigut com una bomba entre diferents col·lectius de professionals sanitaris. L’enuig és molt important. Tant que ha provocat que han decidit celebrar una reunió telemàtica per avaluar la situació. HI ha malestar per la sensació que no s’han tingut en compte gairebé cap de les propostes fetes des de les entitats. Especialment en alguns d’ells, com ara els fisioterapeutes, sobre els qui ha caigut com una bomba que ara per renovar un tractament i continuar fent sessions sigui necessari l’aprovació d’un especialista.

Salut, en el gairebé darrer acte de Joan Martínez Benazet com a ministre, va donar el vistiplau a l’aprovació de la cartera de serveis sanitaris. El document no només marca quines prestacions tenen cobertura pública, sigui directament de Govern o de la CASS per a les persones assegurades. També estableix quina ha de ser la via d’accés per gaudir d’aquest finançament. Oficialment, s’havia fet amb diàleg amb els col·lectius professionals, però no és pas la sensació que es té des dels diferents col·legis.

Al contrari. Molts d’ells tenen la sensació que no se’ls ha escoltat en res a l’hora d’elaborar a la cartera de serveis. Les fonts consultades apunten que “cap de les propostes” que es van fer han estat incorporades al document final. I, en algun cas, també que alguna de les mesures els perjudiquen directament.

L'encara ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

Relacionat

La reproducció assistida, la psicologia i les operacions de canvi de sexe tindran cobertura publica

És el cas dels fisioterapeutes. El document establirà que, a partir d’ara, el metge referent només podrà derivar un pacient a fer sessions un cop. Si una vegada esgotada aquesta tongada, el problema no s’ha solucionat, caldrà que sigui un especialista el qui estableixi una continuació del tractament. El canvi ha generat un corrent d’enuig important entre els diferents professionals.

Un dels punts que ha sorprès més és el tema de com s’hauran d’autoritzar les segones o terceres tongades de tractament. Consideren que s’aconseguirà tot just l’efecte contrari del que es vol. “Si limiten així, només pujarà la despesa”, han apuntat els fisioterapeutes contactats per Altaveu, tot posant en relleu que “el pacient, quan ho necessita, ho necessita” i, per tant, “acabarà anant a l’especialista”. I això suposarà derivació per part del metge de capçalera. I, lògicament, dues visites i no només una.

L’anunci ha caigut malament entre el col·lectiu. I se suma a altres temes que també es reclamaven i que tampoc han estat acceptats. O a un altre problema: el fet que es mantenen unes tarifes per sota de les que entenen que hauria de ser. La darrera actualització, tot just amb l’IPC del 2021, no ha convençut.

Però no és pas l’únic col·lectiu molest. No pas. Altres col·legis també se senten menystinguts pel poc cas que, al seu entendre, se’ls ha fet en l’elaboració final de la cartera de serveis. Així, fonts dels logopedes també lamenten que es mantingui un procediment de derivació que consideren que no fa res més que incrementar la despesa. “Portàvem molts anys treballant i han tirat pel dret”, es retreu a Govern des de les diferents entitats.

De fet, ja hi ha convocada una reunió, en format telemàtic, entre els diferents col·legis sanitaris. L’objectiu és abordar la situació i valorar si cal fer alguna acció conjunta per canalitzar aquest malestar.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending