La fi de la pandèmia “no ens canvia la política sanitària”

El consell de ministres acordarà dimecres com afrontar la nova fase de la Covid com a malaltia una vegada l’OMS ha deixat sense efecte l’alerta

Albert Font en la compareixença per valorar la retirada de l'alerta sanitària.
Albert Font en la compareixença per valorar la retirada de l'alerta sanitària. Toni Solanelles

La Covid ja és una malaltia comuna més. Que continuarà causant víctimes. Que continuarà amenaçant les persones més afeblides. Però a partir d’ara, i si no hi ha nous canvis, no s’informarà de cada contagi ni es passarà revista a l’estat del virus cada setmana. Amb tot, el fet que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) hagi declarat la fi de la pandèmia “no ens canvia la política sanitària”. Així ho ha indicat el ministre de Salut en funcions, Albert Font, en la darrera compareixença com a titular de la cartera.

Font ha celebrat la retirada de l’alerta però ha assegurat que es continuarà sent vigilant i es mantindran campanyes de prevenció, conscienciació i vacunació. Els detalls exactes de com afrontar la nova fase del coronavirus ara sense ser ja objecte d’una alerta mundial els adoptarà aquest dimecres en consell de ministres el Govern. Segurament es deixaran sense efecte les poques mesures que encara hi hagi decretades. Això no treu, però, que es pugui usar la mascareta. De forma individual si hom ho creu convenient o quan algun recinte o establiment sanitari ho consideri escaient.

Una tècnica del servei d'epidemiologia treballant en la detecció de variants de la Covid.

Relacionat

L’OMS decreta la fi de l’emergència internacional per la Covid-19

El titular en funcions de Salut ha celebrat una notícia que “desesperàvem per sentir-la” i ha recordat que l’impacte de la Covid és “molt menor” amb una clínica “bastant atenuada” i sense la perillositat que havia tingut. Ara hi ha casos detectats a Clara Rabassa i Sant Vicenç d’Enclar. Però la majoria de casos són asimptomàtics. Font ha afirmat que l’OMS ha retirat l’alerta perquè “no hi ha pressió sanitària en cap lloc del món” i perquè hi ha “una gran immunització de la població”.

EN CLAU ANDORRANA

El ministre ha recordat que la immunització natural és més completa però menys duradora que la farmacològica i ha explicat que “en clau andorrana significa que la política sanitària continuarà sent la mateixa”, tot “incentivant la prudència” i essen “molt primmirats amb les persones més vulnerables”. Caldrà estar atentes de possibles mutacions del virus o de l’agreujament del mateix, però per ara no s’esperen canvis.

“L’ull el continuarem tenint posat en la Covid” i “seguirem promovent campanyes d’higienització d’espais i de vacunar”. “No abaixarem la guàrdia”, ha insistit Font, que ha explicat que és molt complicat dir quin cost sanitari ha generat la pandèmia o poder discernir entre les persones que han mort per la Covid i quines altres ho van fer amb el coronavirus com un agent més que va acabar d’agreujar tot un seguit d’altres patologies.

Albert Font ha tingut “un pensament per a les víctimes i per totes les persones que han treballat per combatre la malaltia”, entre les quals ha especificat el seu antecessor en el càrrec, Joan Martínez Benazet, que va ser “una figura emblemàtica”. També ha ressaltat la “solidaritat” i la “conscienciació” que va tenir en els moments més àlgids de la pandèmia la ciutadania.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending