Farmacèutics exigeixen a la CASS un compromís clar sobre l’abonament àgil del 75% del tercer pagador

Hi ha professionals de la farmàcia que recorden que amb el sistema que s’agafa de referència per a la cobertura universal dels fàrmacs per a la gent gran, el del 100%, es triga un mes de mitjana a cobrar

Un dispensador automàtic de medicaments.
Un dispensador automàtic de medicaments. ARXIU

Potser tècnicament el format dels fàrmacs derivats dels pacients amb malalties originades d’accidents de treball o amb cobertura del 100% per manca de recursos pot ser bo per posar en marxa el sistema de tercer pagador per a la gent gran, per als majors de 65 anys, però diversos professionals de farmàcia tenen molts dubtes en relació amb la celeritat amb què la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) els abonarà el 75% que li correspon. I, també, amb el control de fàrmacs dispensats sense la recepta electrònica.

El ministeri de Salut hauria posat sobre la taula el full de prestacions en línia que serveix per cobrir els fàrmacs al 100% des de la CASS com a mètode per posar en marxa el tercer pagador farmacològic. Però tot plegat genera molts dubtes. Per dues qüestions com a mínim. D’una banda, perquè el retorn del 100% actualment, de mitjana, no es fa fins al cap d’un mes de mitjana i, en algunes ocasions, els fàrmacs més cars poden trigar les farmàcies fins a tres mesos a cobrar-los. “Això és insostenible per a moltes farmàcies”, indiquen les fonts.

“No pot ser que per un tema electoralista hi hagi farmàcies que ho acabin passant malament”, han indicat fonts farmacèutiques

La proposta dels farmacèutics, que s’haurà de veure fins a quin punt la CASS està disposat a respectar, és que la parapública abonés l’import en un màxim de tres dies, que és el que solen trigar com a molt a rebre la seva part els afiliats persones físiques en relació amb la part que els correspon. Els professionals de la farmàcia esperen que el col·legi els informi de la situació. I no descarten plantar-se si no hi ha garanties de cobrament.

“No pot ser que per un tema electoralista hi hagi farmàcies que ho acabin passant malament”, han indicat les fonts. Alhora, els professionals de la farmàcia consultats han recordat que si es fa demanar lligar l’entrada en vigor de la recepta electrònica a l’extensió generalitzada del tercer pagador també era per una qüestió de control. Actualment, tenir el detall fil per randa dels medicaments que es dispensen és molt complicat. Un pacient-usuari pot anar en dues farmàcies i comprar un fàrmac. I que després sigui la CASS qui detecti una anomalia i, conseqüentment, no aboni a la farmàcia la part que el client, si hi hagués tercer pagador, no abonaria i sí que se n’hauria hagut de fer càrrec l’establiment.

Pastilles.

Relacionat

El format per reemborsar fàrmacs d’accidents laborals s’usarà per al tercer pagador de la gent gran

En canvi, amb la recepta electrònica es preveu que aquest control sigui pràcticament instantani i les incidències, per tant, acabin sent mínimes. En conseqüència es garantiria que hi hauria pocs dèbits en aquest sentit. Encara que no siguin una rere l’altra, sí que d’anomalies se’n van detectant i, per tant, això acabaria penalitzant, i molt, el prestador del servei que, en aquest cas, és la farmàcia.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending