Espot confirma que hi haurà passaport Covid obligatori en “espais d’oci”

El cap de Govern assegura que la concentració d’aquest matí no farà canviar ni un bri la decisió; el PS “a priori”, també donarà suport a la iniciativa per “crear espais de seguretat enmig d’una pandèmia mundial”

Xavier Espot durant l'acte d'homenatge a Mercè Bonell.
Xavier Espot durant l'acte d'homenatge a Mercè Bonell. Pilar Candel

El cap de Govern, Xavier Espot, ha confirmat que s’imposarà l’obligació d’haver de disposar del passaport Covid per poder accedir a determinats establiments. Espot ha parlat d’“espais d’oci”, que haurien d’incloure locals nocturns -que ja tenen ara el requisit-, gimnasos, bars i restaurants i determinats equipaments o actes de caràcter esportiu o cultural.

El màxim responsable de l’executiu no ha volgut donar més detalls atès que s’espera que l’anunci oficial es faci aquesta tarda. Ara bé, ha deixat clar, en el marc d’un homenatge a la primera dona consellera general, Mercè Bonell, que la concentració d’aquest matí davant de Govern “no farà canviar ni un bri” la decisió ja adoptada sobre el passaport sanitari. En principi, l’exigència d’aquest document o certificat Covid tindrà el suport del Partit Socialdemòcrata (PS).

El Govern estudiarà si els concentrats tenien permís per dur a terme l’acció perquè “no es tracta de coartar la llibertat d’expressió sinó que les coses es facin bé”

Sense saber encara quines mesures s’acabaran acordant, la consellera general Judith Salazar ha explicat que els socialdemòcrates han donat en tot moment suport a les mesures relatives a la Covid “sempre que es prenguin des d’un punt de vista sanitari” i que les restriccions donin garanties de “temporalitat i proporcionalitat”. “Són mesures que entenem que no agraden, però també s’ha d’entendre que estem enmig d’una pandèmia mundial”, ha dit Salazar.

Els diferents matisos que pugui tenir la mesura del passaport Covid, ha afirmat Espot que estan per acabar de decidir. Tot i això, ha explicat que “estem fent un treball d’acostament a tots els sectors econòmics”, per tal de tenir la resposta dels empresaris d’aquesta decisió. De moment, ha assegurat que “el retorn de les associacions és positiu. La gent el que vol són normes clares, que siguin homogènies i, sobretot, mantenir la seva activitat econòmica”. En aquest sentit, ha remarcat que aquesta mena de mesures són les que “ens poden permetre reduir la incidència i garantir una temporada d’hivern mínimament satisfactòria”.

La parlamentària socialdemòcrata ha recordat que en gairebé tot l’entorn europeu s’està aplicant aquesta mesura i, per tant, “a priori el PS n’és favorable” perquè permet “crear espais de seguretat” i evitar l’atur total de l’economia “amb el problema que això suposa també a nivell social”. Ha deixat clar que tot plegat “és un joc d’equilibris” i que malgrat no ser “una mesura de bon grat” és millor “posar correccions que haver d’optar per tancaments o noves restriccions totals”. Espot ha assegurat que “Andorra no està fent res excepcional, sinó que estem seguint la línia del que s’està fent arreu del món”, afegint que “quan tothom seguir una línia vol dir que potser són els que van en contra els que estan equivocats”.

Espot ha deixat palès que, les persones que s’han manifestat avui representen una minoria de la població. Però, ha remarcat que “continuarem fent la tasca de pedagogia i de divulgació necessària per convèncer aquestes persones que les vacunes funcionen”, ha puntualitzat, a més, “no són miraculoses, però cap tractament mèdic ho és”. D’altra banda, fent referència al clam dels manifestants, que fa al·lusió a la coacció de la llibertat, ha assegurat que “quan pensem que els nostres drets fonamentals són il·limitats, el que estem fent és restringir d’una forma excessiva i injusta els dels altres”.

La també socialdemòcrata Susanna Vela s’ha referit a la concentració del matí per afirmar que l’acte responia “a l’exercici d’un dret d’expressió”. Vela ha assegurat que els concentrats “tenen els seus motius”, que ja han exposat diverses vegades, també als grups parlamentaris, i que han obrat en conseqüència. Espot, lligat amb la concentració, ha afirmat que es mirarà si s’ha demanat permís, perquè estan convençuts que no -extrem que han confirmat els propis promotors de l’acte-, perquè “no es tracta de coartar la llibertat d’expressió sinó que les coses es facin bé”.

Etiquetes

Comentaris (19)

Trending