Dos casos positius obliguen a tancar una àrea de Salut Mental de l’hospital

Des de dilluns està clausurat l’hospital psiquiàtric de dia d’adults perquè un usuari i una infermera estan afectats de coronavirus; entre dilluns i dimarts de la setmana vinent el centre podria reobrir si es confirmen que la resta d’usuaris i el personal són negatius

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.
L'hospital Nostra Senyora de Meritxell. ARXIU

L’hospital de dia d’adults de Salut Mental, al centre hospitalari de Meritxell, està tancada des de dilluns a la tarda. Un dels nou usuaris del servei va donar positiu de coronavirus i automàticament per prevenció és va clausurar l’àrea. Més encara quan una infermera del mateix servei també va resultar positiva de Covid. Inicialment, els dos casos no haurien de tenir una relació directa o, com a mínim, un cas no es va detectar arran de l’altre sinó que el diagnòstic es va donar de manera parel·lela.

Després que es coneguessin els dos casos, es van activar els protocols corresponents i dimarts es van testar els vuit usuaris restants de l’hospital de dia. En aquests moments, al servei hi acudien cinc usuaris al matí i quatre a la tarda. Més enllà del positiu, la resta d’usuaris han donat negatiu. També han donat negatiu cinc dels sanitaris del servei, mentre que el resultat del sisè treballador de l’àrea és no concloent.

Aquest divendres s’han tornat a repetir les proves tant a usuaris com al personal, i si els resultats que s’obtindran en les properes hores tornen a ser negatius com ho han estat fins ara, la previsió del SAAS és reobrir el servei entre dilluns i dimarts. La institució sanitària ha deixat clar que més enllà de l’hospital de dia adult de Salut Mental no hi ha cap àrea ni servei tancat ara mateix. I que la resta de departaments funcionen amb la normalitat corresponent a l’època Covid.

El cas, però, no ha deixat d’indignar a usuaris de Salut Mental en general, que no havien estat alertats de la situació. Més encara, asseguren familiars d’usuaris de l’esmentada unitat tancada que quan es va saber el primer positiu els usuaris que en aquell moment estaven duent a terme els seus tractaments van ser enviats a casa, alguns havent de fer ús del transport públic, amb el perill que això podia comportar, quant a propagació del virus, si hagués estat el cas que alguns d’ells haguessin estat contagiats.

En qualsevol cas, des dels col·lectius de persones que habitualment empren el servei de Salut Mental es deixa clar que una situació com aquesta evidencia més encara que cal tenir un protocol molt ben definit per poder continuar donant un servei de qualitat a uns usuaris que demanden tractaments com una imperiosa necessitat. I que la consulta telefònica no pot ser l’única alternativa que hi hagi en cas d’haver de tancar, com ara ha passat, una àrea o més hi tot.

Etiquetes

Comentaris

Trending