Clam dels metges contra l’obligació de fer les visites telemàtiques per videoconferència

Els professionals sanitaris no comparteixen els nous requisits fixats per Govern, ja que alerten que pot suposar un risc per a la protecció de les dades personals, dificultar l’accés de pacients amb poques competències digitals i perill d’impagament

Simulació d'una visita mèdica per videoconferència.
Simulació d'una visita mèdica per videoconferència.

Abans de Nadal, Govern va aprovar un canvi reglamentari en el funcionament de les visites mèdiques telemàtiques, que es van implementar durant els pitjors moments de la pandèmia del coronavirus. Bàsicament, es va establir que caldria fer-les obligatòriament amb àudio i imatge. És a dir, per videoconferència. La mesura ha estat rebuda de forma negativa pels metges. Entenen que les noves exigències generen inconvenients, com ara dubtes per a la protecció de dades, dificultats d’accés per a certs pacients o risc de no cobrar-les.

El malestar ha anat creixent entre el col·lectiu des que es va anunciar ara fa unes setmanes. Era el principal canvi de la regulació que es va voler instaurar per evitar certs abusos que, des de l’executiu, entenien que s’estava cometent. El canvi principal afectava la forma com s’havien de fer les visites. Ja no valdria amb una simple trucada telefònica, com s’han fet majoritàriament fins ara. Cal fer-ho amb videoconferència, i això vol dir amb imatge i so.

Els metges, però, es mostren en la seva majoria contraris a la proposta. Alguns, fins i tot, han avisat que prefereixen renunciar a fer-les. Són diversos els motius que, segons les fonts del col·lectiu consultades per Altaveu, generen aquesta oposició. Una, en certa forma, legal.

Els metges no podran facturar una consulta feta per telèfon.

Relacionat

Les visites telemàtiques s’hauran de fer per videoconferència

Entre alguns facultatius hi ha dubtes sobre com entronca aquesta fórmula de consultes amb la llei de protecció de dades personals. Consideren que els actuals sistemes no garanteixen del tot la confidencialitat i que no es vulneri la legislació de forma involuntària. També s’avisa que no hi ha forma de saber si un o altre participant en la visita telemàtica està gravant-la, amb tot el que això pot comportar.

Un segon punt que no agrada és el risc de la bretxa digital. S’alerta que hi ha pacients, especialment la gent gran, poc acostumats a fer servir les noves tecnologies. I es considera que el fet d’obligar-los a utilitzar una videoconferència, els pot deixar fora d’aquest sistema.

També hi ha un motiu, si es pot dir així, econòmic: com es cobraran les visites si el pacient no va al consultori? Es tem que, en alguns casos, s’acabi no pagant o, com a mínim, trigant força a fer-ho. I la situació no agrada als facultatius.

Aquest neguit l’ha recollit el Col·legi de Metges. De fet, segons ha pogut saber Altaveu, s’està pressionant per fer algun canvi. I s’aprofita que, justament, ara s’està negociant el nou conveni de convenció amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Es vol intentar introduir al futur document alguna referència a aquestes consultes i establir unes condicions que puguin ser més acceptables per al col·lectiu.

UNA FÓRMULA A LA BAIXA

Els nous requisits per a les visites telemàtiques arriben, justament, quan aquesta forma de fer actes mèdics ha experimentat una davallada clara. Així ho indiquen les dades de la CASS en els nou primers mesos del 2022. Les generalistes es van situar en 44.595, un 31% per sota de les del mateix període del 2021 -cal recordar molt marcat pel coronavirus. Pel que fa a les dels especialistes, van passar de 24.156 a 18.683 (-23%).

Etiquetes

Comentaris (33)

Trending