Una celebració de la Constitució de mínims

El Consell General anul·la els actes més populars, com la jornada de portes obertes i les actuacions a la plaça i redueix el nombre d’autoritats convidades a la recepció de la síndica general

L'acte del Dia de la Constitució serà ben diferent al d'anys anteriors.
L'acte del Dia de la Constitució serà ben diferent al d'anys anteriors.

L’any passat, l’esclat de la pandèmia va arribar tot just el dia abans de la celebració dels actes de la Constitució. Evidentment, aquests, que ja havien estat limitats vista la situació, es van anul·lar totalment. Enguany, la jornada sí que es commemorarà, però d’una forma, lògicament, adaptada a la realitat. No hi haurà les tradicionals jornades de portes obertes i la recepció de la síndica general es limitarà a unes poques autoritats.

Fonts properes al Consell General han explicat que la voluntat, tal com ja va passar ara fa uns mesos amb Meritxell, és poder realitzar una celebració de mínims de l’aniversari de la Carta Magna. Això sí, sempre tenint en compte la necessària obligació de seguir les mesures que redueixin al mínim el risc de contagi amb el coronavirus. Per això, es té clar que no es podran realitzar els actes més populars.

Així, queda anul·lada la tradicional jornada de portes obertes que permetia als ciutadans visitar les dependències parlamentàries, tant Casa de la Vall com la nova seu del Consell General. Es considera que seria massa complicat organitzar-la amb prou garanties per evitar perill de contagis. Tampoc hi haurà les activitats artístiques que se celebraven a la plaça. De fet, l’únic acte cultural que es manté serà el concert de l’ONCA, que tindrà lloc a l’auditori d’Ordino.

Un altre canvi serà l’escenari de la tradicional sessió parlamentària, que acostuma a servir per presentar els informes de les delegacions del Consell General a diferents organismes internacionals. Habitualment, tenien lloc a l’antic hemicicle de Casa de la Vall. Enguany, es traslladaran al de la nova seu, més ampli per poder encabir tant als mateixos consellers com a les autoritats. En aquest cas, es farà balanç de la representació davant les assemblees parlamentàries de la Francofonia i l’OSCE.

Posteriorment, tindrà lloc la recepció de la síndica general, Roser Suñé. L’acte tornarà a estar molt limitat, tant per la presència de persones com pel temps. Tot just es convidarà un representant de cada institució. Al voltant d’una cinquantena de persones. Així, per exemple, la idea seria que no hi anessin tots els ministres sinó només uns quants. A banda, no es preveu l’habitual piscolabis posterior. De fet, la idea és que l’acte sigui breu per evitar al màxim l’estada de la gent al mateix lloc, el vestíbul de la nova seu.

Comentaris

Trending