Arrenca el tercer pagador per als majors de 65 anys amb el temor al caos dels prestadors

Es penalitzarà aquell que usi el full groc en detriment de la via electrònica i se serà molt vigilant amb aquell qui adquireixi especialment fàrmacs quan no li toquin

Un flascó de càpsules.
Un flascó de càpsules. ARXIU

Aquest dilluns es posa en funcionament el sistema del tercer pagador per als majors de 65 anys. És a dir, els afiliats a la CASS que superin l’esmentada edat només hauran d’abonar la part de copagament del servei sanitari que demandin i, especialment, dels fàrmacs. Normalment, els tocarà pagar sols el 25%. Els prestadors de servei esperen amb cert temor aquest dia pel caos que pot suposar. Diversos prestadors consultats han lamentat “la poca informació que s’ha donat davant d’aquesta data i, per tant, la manca de conscienciació”.

Temen desorientació tant entre els mateixos professionals com amb els usuaris. “El primer dia o potser fins i tot el primer mes hi haurà una mica de caos segur. S’ha informat poc. I ens trobarem”, explica un prestador de servei, “que hi haurà moments que no sabrem si s’han emportat o no s’han emportat allò que ens demanin. I ens afartarem de mirar de resoldre situacions en què el client, el pacient, haurà perdut els tiquets que se li hauran grapat”. En tot cas, tocarà anar-se habituant a un nou escenari que la majoria de ciutadans reclamen de forma universal.

Tres premisses clau “Que no s’arranquin els tiquets grapats”, que el tercer pagador “no és barra lliure” i, per tant, “es controlarà la dispensació de fàrmacs” i es farà pagar íntegrament el que no toqui i “que els que facin servir el tradicional full groc hauran d’abonar el 100%”

Si aquest dilluns s’activa el tercer pagador per als jubilats, a partir del 20 de novembre la mateixa fórmula es començarà a aplicar per a les persones que pateixin algun tipus de discapacitat. Sia des d’ara per a la gent gran, sia al novembre amb els discapacitats, el que està clar és que es prioritzarà la via electrònica. I se serà molt vigilant amb segons quines situacions. Hi ha tres premisses que cal que totes les parts tinguin clares, han assegurat les fonts consultades.

I aquestes tres premisses són: “Que no s’arranquin els tiquets grapats”, que el tercer pagador “no és barra lliure” i, per tant, “es controlarà la dispensació de fàrmacs” i si s’ha agafat algun producte quan no toca, la CASS procedirà a cobrar el que pertoqui fins a fer que l’usuari assumeixi el 100% del cost del medicament i si han agafat quan no toca, els hi cobrarà. I, finalment, “que els que facin servir el tradicional full groc hauran d’abonar el 100%”. En fi, “fora del full electrònic, s’ha d’abonar tot”.

Si que és cert, remarquen les fonts consultades, que el nou programari amb què s’està treballant per poder facilitar la tasca dels prestadors de serveis i, en gran mesura, dels farmacèutics, “ho calcula pràcticament tot i et dona el preu que toca. I si hi ha una correcció de preu també l’aplica en el mateix moment”. En aquest sentit, de moment s’estaria preparant una eina més que correcta.

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending