Vuit de cada deu persones que han mort a l’UCI amb Covid el 2021 no havien rebut cap vacuna

El percentatge (85% contra 81%) encara és més alt entre les persones que han hagut d’ingressar a intensius i han aconseguit superar la malaltia, però les dades cal agafar-les amb pinces perquè hi ha elements que dilueixen l’estadística

Entrada a l'UCI de l'hospital.
Entrada a l'UCI de l'hospital. Altaveu

Tretze de les setze persones que van morir a la unitat de cures intensives (UCI) durant el 2021 afectades de Covid -o contagiades amb el virus, vaja- no havien rebut ni una sola dosi de la vacuna contra la malaltia. Això comporta que el 81% dels ingressats a l’UCI que van perdre la vida l’any passat no havien estat vacunats. El percentatge és encara lleugerament més alt (85%) entre les persones que han estat a intensius i han aconseguit superar la malaltia.

Aquestes dades figuren en una resposta del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a la consellera general no adscrita Carine Montaner. La parlamentària reclamava al Govern que fos transparent amb les dades sobre la pandèmia i especialment en relació amb la vacunació. I també reclamava que es posés sobre la taula la situació en relació amb l’afectació que havia tingut la Covid entre els vacunats i els que no ho estan.

Les xifres, compte, inclouen el primer trimestre de l’any, quan no s’havia vacunat gairebé ningú, i no contemplen les persones residents en centres sociosanitaris

No obstant, les dades que reflecteix el titular de Salut en el seu informe-resposta són esbiaixades. I cal deixar constància, aquí, que les xifres inclouen el primer trimestre del 2021, quan bona part de la població no estava vacunada perquè al Principat no es vacunava. En aquest sentit, si es deixen de banda els primers tres mesos de l’any passat, el percentatge d’ingressats que van superar la malaltia i que no estaven vacunats seria del 77% i les defuncions caurien fins a un 72%. A més, un altre element a tenir en compte és que la immensa majoria dels residents en centres sociosanitaris que van contraure la Covid, morissin o es refessin, rarament van ingressar al centre hospitalari i menys estranyament encara van ingressar a l’UCI del Nostra Senyora de Meritxell.

Martínez Benazet remarca en la seva resposta escrita “l’efectivitat de les vacunes contra les hospitalitzacions i les formes greus de la malaltia” i ressalta les innumerables compareixences que diversos membres de l’executiu han fet per informar sobre la crisi sanitària i els comunicats de premsa i altres mitjans d’informació que l’administració ha posat a l’abast del ciutadà per tal que pogués tenir detalls i dades per avaluar per si mateix la situació que s’està vivint en una pandèmia mundial insòlita fins al març del 2020.

VACUNACIÓ

“Pel que fa a la vostra pregunta concreta i en relació amb l’estat de vacunació de les persones ingressades a l’UCI, cal fer menció a la necessària confidencialitat de les dades relatives a la salut d’un individu; dades, com vós sabeu, extremadament sensibles”, explica també Martínez Benazet, que hi afegeix que “el fet de no difondre la condició de si una persona està vacunada o no en els casos dels hospitalitzats a l’UCI respon al fet que, en mostres petites, com tenim a Andorra, existeix una gran dificultat per mantenir el secret de les identitats lligades a aquestes dades sensibles de salut. Dit d’una altra manera, pel fet d’estar ingressat a l’UCI i sabent l’edat, és possible esbrinar la identitat de la persona i consegüentment si està o no està vacunada”.

uci morts

A partir d’aquí, però, el titular de Salut deixa clar que no té més inconvenient per exposar les dades globals. “Una cosa diferent és donar les dades en format agregat de forma que no sigui possible extrapolar dades sensibles i identitats del conjunt de dades exposades”, i facilita dos quadres que inclouen les dades agregades per altes a l’UCI Covid trimestrals i la situació vacunal a l’ingrés a la unitat. I és d’aquestes xifres d’on s’extreu la conclusió que els casos més greus i fins i tot mortals han afectat gent no vacunada.

De les 78 persones ingressades a l’UCI i que van aconseguir superar la malaltia durant el 2021, 67 no havien rebut ni una sola dosi de la vacuna. En canvi, nou tenia la pauta completa i encara una altra havia rebut fins a tres vacunes i en emmalaltir havien passat set dies de la recepció d’aquella tercera dosi. Per tant, el 85% dels malalts que van haver d’ingressar a intensius contagiats de Covid -ja fos arran només del virus o per l’agreujament d’altres patologies- i se’n van sortir no estaven vacunades. Sense tenir en compte les dades del primer trimestre, hi hauria hagut 48 ingressos dels quals 37 no havien rebut cap dosi de la vacuna.
uci altes

Quant a les defuncions hagudes a l’UCI, la major part de les quals es van concentrar en el primer semestre del 2021, dels setze decessos haguts, tretze es van donar entre persones no vacunades i els altres tres havien rebut, respectivament, una dosi i havien passat més de catorze dies; dues dosis i el mateix; i tres dosis i havien transcendit set dies. Si com s’ha fet abans, es deixa deixen de banda els primers tres mesos, van morir onze persones de les quals vuit (72%) no havien estat inoculades. En tot cas Martínez Benazet pretén deixar clara la situació de l’estat vacunal dels casos més greus que hi ha hagut durant el 2021.

Alhora, en la mateixa resposta citada s’hi recull el fet que a 24 de novembre del 2021 s’havien administrat 112.797 dosis de vacunes contra la Covid-19 i s’havien notificat 634 efectes adversos, cosa que representa un 0,56%. S’han notificat set reaccions adverses considerades greus, i això suposa un 1,1% de les notificacions. Cap de les reaccions greus notificades a Andorra no ha tingut un resultat fatal.

Etiquetes

Comentaris (25)

Trending