La vacunació amb AstraZeneca es reprèn dilluns

Salut dóna llum verda a tornar a inocular amb les dosis que queden d’Oxford després de l’aval de l’OMS i l’Agència Europea del Medicament i amb la confiança plena del Govern: “És molt segura i efectiva”

Una imatge del centre de vacunació a l'antiga plaça de braus.
Una imatge del centre de vacunació a l'antiga plaça de braus. Toni Solanelles

Andorra reprendrà la vacunació amb AstraZeneca després dels dictàmens favorables de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i de l’Agència Europea del Medicament (EMA). Així ho ha acordat el Govern després de la reunió del comitè tècnic que l’assessora. Així, a partir de dilluns es continuarà amb l’administració de les aproximadament 150 dosis que queden de la partida que fa uns dies va arribar via França.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat la decisió tot posant en relleu els missatges dels dos organismes. “És molt segura i efectiva”, ha afirmat, tot garantint que “està salvant vides”. El polític ordinenc ha destacat el fet que el vaccí impulsat conjuntament per la farmacèutica anglo-sueca i la Universitat d’Oxford ha rebut un aval contundent de dos organismes importants en l’àmbit sanitari.

La directora executiva de l'EMA, Emer Cooke, durant la compareixença d'aquesta tarda.

Relacionat

Salut acordarà aquest divendres reprendre la vacunació amb AstraZeneca després de l’aval europeu

“Tant l’OMS com l’AEM ha dit que no hi ha motius per suspendre la vacunació”, ha recordat. I, a banda, ha posat en relleu que “el sistema de vigilància farmacològica no troba relació directa entre els quadres de trombosis i AstraZeneca”. Totes les entitats “aconsellen prosseguir amb la vaccinació” i això és el que es farà a Andorra.

“De cada 100 persones que tenen la Covid-19, una té seqüeles greus. De cada 150 o 200, una mor”, ha recordat Benazet en  canvi, amb la vacuna d’AstraZeneca i les trombosis, “parlem d’una vida cada milió de vacunats i no ha quedat demostrat que hi tingui relació”

Davant dels dubtes que ha pogut generar entre la població els fets dels darrers dies, el ministre ha volgut expressar la seva total confiança en el vaccí. “És molt segur i efectiu. Salva persones de caure malaltes, de tenir seqüeles importants o, fins i tot, de perdre la vida”, ha afirmat.

I ho ha volgut remarcar amb dades. “De cada 100 persones que tenen la Covid-19, una té seqüeles greus. De cada 150 o 200, una mor”, ha recordat. En canvi, amb la vacuna d’AstraZeneca i les trombosis, “parlem d’una vida cada milió de vacunats i no ha quedat demostrat que hi tingui relació”.

Per tant, a partir de dilluns es reprendrà la campanya amb les dosis que encara queden. En global, són unes 150, a l’espera que a inicis d’abril arribin més per una doble via: per un costat, les 3.000 compromeses per França. Per una altra, unes 9.000 de les 26.400 aconseguides a través del programa Covax de l’OMS. D’aquesta forma, es preveu poder reactivar la immunització de la població, que ara continua a un ritme més lent. Dilluns, per exemple, també tenen cita els usuaris de l’escola de Meritxell, als quals s’inocularà el fàrmac de Pfizer.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending