Salut acordarà aquest divendres reprendre la vacunació amb AstraZeneca després de l’aval europeu

L’Agència Europea del Medicament assegura el vaccí desenvolupat per Oxford “és segur i eficaç” i que els beneficis “superen amb escreix la possibilitat d’efectes contraris” tot i que no es pot descartar del tot el vincle amb un incidents rar i poc freqüents com algunes trombosis

La directora executiva de l'EMA, Emer Cooke, durant la compareixença d'aquesta tarda.
La directora executiva de l'EMA, Emer Cooke, durant la compareixença d'aquesta tarda.

El ministeri de Salut i per extensió el Govern té intenció d’acordar aquest divendres la represa de la vacunació amb AstraZeneca després de l’aval de l’Agència Europea del Medicament (EMA). Les condicions exactes de la represa s’establiran de comú acord amb l’assessorament dels membres del comitè tècnic SARS-CoV-2 que es reuneix demà al matí. L’EMA ha anunciat aquesta tarda que el vaccí desenvolupat a Oxford “és segur i eficaç” i que els beneficis “superen amb escreix la possibilitat d’efectes contraris” tot i que no es pot descartar del tot el vincle amb trombosis.

Fonts properes a l’executiu han assegurat que si no hi ha res d’imprevist, la vacunació amb AstraZeneca tirarà endavant ben aviat. De fet, només queden 150 vacunes per injectar. I no serà fins al proper més d’abril que, en principi, n’arribin 3.000 dosis més via França. Podria ser que abans, i a través del programa Covax de l’Organtzació Mundial de la Salut (OMS) n’arribin més. Fa setmanes que se n’esperen almenys 9.000 dosis però, per ara, no hi ha manera. El comitè tècnic que assessora el ministeri de Salut en matèria Covid hauria de donar el vist-i-plau formal per reiniciar la inoculació. S’haurà d’establir un nou mini-calendari i caldrà veure si davant l’exposició de l’EMA hi haurà alguna documentació tipus consentiment informat que haurà d’experimentar alguna modificació.

"Hem arribat a una conclusió científica clara. És una vacuna segura i els seus beneficis a l'hora de protegir les persones de la Covid-19 superen amb escreix les possibilitats de tenir efectes secundaris”, segons Emer Cooke

El que és clar és que la vacuna d’AstraZeneca “és segura i eficaç” i els seus beneficis “superen amb escreix la possibilitat d’efectes contraris”. No obstant això, els estudis que està fent l’Agència Europea del Medicament (EMA), i que es continuaran desenvolupant, no poden descartar del tot que hi hagi vincles entre la vaccinació amb el fàrmac d’Oxford i alguns efectes “rars i molt poc freqüents” per exemple de trombosi. Tampoc es pot afirmar que hi hagi una relació causa efecte. L’agència continuarà revisant tota l’evidència científica perquè encara és molt petita i farà un monitoratge de totes les incidències que sorgeixin.

"Hem arribat a una conclusió científica clara. És una vacuna segura i els seus beneficis a l'hora de protegir les persones de la Covid-19 superen amb escreix les possibilitats de tenir efectes secundaris”, ha afirmat amb rotunditat aquesta tarda des d’Amsterdam la directora executiva de l’EMA. L’agència, però, ha deixat clar que no té “dades suficients”, perquè no hi ha prou casuística, per concloure si els casos tan infreqüents de trombosi “estan originats per la vacuna o no”, però posa de relleu que, en la població general, la vacuna d’AstraZeneca no eleva el risc de tenir episodis de trombosi, com ha destacat la presidenta del Comitè d’Avaluació de Riscos Farmacològics (PRAC en anglès), Sabine Strauss.

“El PRAC ha conclòs que no hi ha un augment del risc global que es produeixin trombes amb aquesta vacuna. I com que és eficaç per combatre la Covid, que en sí mateixa provoca coàguls a la sang, el que fa és reduir la possibilitat de trombosi”, ha insistit Strauss. No obstant això, l’EMA recomanarà que s’inclogui una advertència en la informació del producte i farà arribar la informació als metges perquè estiguin alerta i puguin identificar possibles casos. I també perquè en siguin conscients els pacients/usuaris.

astrazeneca
Un flascó d'AstraZeneca envolta de xeringues.

El comitè de seguretat ha revisat totes les dades clíniques dels casos detectats entre els set milions de persones que fins ara han rebut aquesta vacuna a la UE (al Regne Unit són onze milions més). Fins ara s’han notificat aquesta mena de trombosis infreqüents en aquests països: set a Alemanya, tres a Itàlia, dos a Noruega i un, almenys, a Espanya. Hi ha tres casos més a la Gran Bretanya i dos a l’Índia. Des de l’Agència Europea han deixat clar que la investigació que mantenen “s'ha iniciat amb les tres vacunes” autoritzades inicialment a la UE: Pfizer, Moderna i AstraZeneca. Fins ara tampoc ha vist “evidència de cap problema relacionat amb lots específics de la vacuna o amb llocs de fabricació particulars”. 

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending