La vacuna d’AstraZeneca i Oxford podria rebre l’autorització el 29 de gener

Andorra espera rebre durant el primer trimestre dosis d’aquest vaccí per atendre fins a 26.000 ciutadans

La vacuna està ara pendent del dictament de l'AEM.
La vacuna està ara pendent del dictament de l'AEM.

La de Pfizer va ser la primera. La de Moderna, que ja s’ha començat a distribuir, la segona. I la d’AstraZeneca i Oxford serà la tercera vacuna contra el coronavirus que rebrà el vistiplau de la Unió Europea. El vaccí, del qual Andorra espera rebre dosis per cobrir fins a 26.000 persones durant aquest primer trimestre, però, trigarà encara uns dies a tenir aquesta aprovació. L’Agència Europea del Medicament (AEM) preveu emetre la resolució el pròxim 29 de gener.

És a dir, falten prop de tres setmanes perquè arribi aquest vistiplau, que permetrà la distribució massiva per tots els països. En aquest cas, Andorra el rebrà via el projecte Covacs, de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). El Govern ja va fer un avenç del pagament de les dosis que confia rebre i que, per les dades aportades, podria ser la vacuna que més ciutadans del Principat rebin. Fins a 26.000, segons va apuntar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant el primer trimestre.

Els creadors del vaccí, la farmacèutica AstraZeneca i la universitat d’Oxford ja han fet arribar a a l’AEM tota la documentació sobre el seu projecte i ha demanat que s’autoritzi la seva comercialització. Ara toca avaluar el dossier, feina que es pot fer en un termini de temps més curt de l’habitual pel seguiment realitzat al llarg de tot el procés. De fet, l’entitat preveu donar una resposta el dia 29 de gener. Cal recordar que aquesta vacuna ja té el vistiplau de les autoritats del Regne Unit, on ja fa dies que s’està administrant.

Un cop es tingui aquesta autorització, la Comissió Europea no trigarà gaire temps -de fet fins i tot ho podria fer en poques hores- per validar la seva comercialització. En comparació als dos medicaments ja aprovats, el d’Astra Zeneca és més barat (es calcula 2,5 euros per dosi) i a més no requereix excessiu fred, per tant el cost de la conservació i el transport també és més baix.  

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending