La utilització de la mascareta passa a ser obligatòria sota ‘pena’ de cent euros

El decret d’obligació a partir dels deu anys serà vigent des d’aquest dimecres i es regirà per la Llei general de sanitat, fixant multes de cent euros al primer incompliment i de mil u al segon

Eric Jover i Joan Martínez Benazet es posen la mascareta després de la compareixença.
Eric Jover i Joan Martínez Benazet es posen la mascareta després de la compareixença. Toni Solanelles

La utilització de la mascareta serà obligatòria sota ‘pena’ de cent euros en el cas del primer incompliment i de mil a partir del segon cop que s’enganxi algú en el termini d’un any sense dur posada la protecció facial quan s’hagi de dur posada. I, en general, l’ús ara per ara, a partir dels deu anys és obligatori. Amb algunes excepcions. Però per norma general, obligatori. La decisió l’ha pres el Govern després que s’hagin confirmat tres casos positius més de Covid. No és la única mesura adoptada: es torna a limitar l’aforament als busos i es tanquen de nou les cases pairals.

Les mesures, en forma de decret que sortirà publicat en breu al BOPA, seran d’obligat compliment des d’aquest dimecres. Aquesta matinada s’han confirmat tres casos més de coronavirus, i ja en són sis en poques hores, i d’aquí que sense a esperar nous informes jurídics ni més reflexions, el consell de ministres ha acordat l’obligació de dur la mascareta que s’articula com un requeriment de l’autoritat sanitària contemplat en la Llei general de la sanitat. Incomplir l’ordre és una falta llei. Fer-ho dos cops en menys d’un any ja serà considerat una falta greu.

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Relacionat

Augmenten els casos de Covid a sis

En general, i partint de la base, han insistit aquest tarda el ministre portaveu, Eric Jover, i el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, que la situació epidemiològica és bona però cal avançar-se als esdeveniments, més encara tenint en compte l’entorn, es fa “una passa enrere” en alguns aspectes, "fem un retrocés en el temps", com ha remarcat el responsable de Salut. Actes en recintes tancats de més de 50 persones queden prohibits si no és amb autorització sanitària, per exemple. I en espais a l’aire lliure -ep, pels concerts de Soldeu no cal patir- cal anar en compte a partir d’un aforament de 200 persones. Els actes de les properes festes majors estan en anàlisi. De fet, ja hi ha hagut reunions amb els cònsols i aquest dimecres n’hi haurà amb els comuns de Canillo, Sant Julià i Escaldes.

Martínez Benazet deixa clar que “fem un retrocés en el temps” i, per exemple, l’aforament als busos passa a ser altra volta del 50% i es tornen a tancar les cases pairals

Es torna a reduir fins al 50% la capacitat d’aforament del transport públic i també s’imposen noves restriccions relacionades amb els interns dels centres sociosanitaris i les seves possibles sortides, que no podran comportar pernoctació a l’exterior. De moment no s’alteren les visites, però els residents només podran sortir del centre un cop per setmana. A més a més, es torna a ordenar el tancament de les llars de jubilats, cases pairals o casals d’avis i també dels menjadors socials, ja siguin públics o privats. A partir de dijous, a més, el parc central dels bombers, a Santa Coloma, servirà com a ‘stop lab’ per recollir mostres per a la detecció ràpida de la Covid. Continua operatiu com a centre TMA o PCR el CAP de la Sardana, a Andorra la Vella.

Martínez Benazet ha insistit en “cribrar, cribrar, cribrar” i ha demanat que qui torni d’algun indret de suposat risc acudeixi a fer-se la prova. O que aquell que tingui un menor símptoma ho adverteixi al metge de capçalera i faci el mateix pas. Ha admès que “és obvi que hi ha un risc que es col·lapsi” el sistema de detecció ràpida, però ha recordat que actualment la capacitat de resposta és molt alta, una de les claus, considera el titular de Salut, pel fet que l’impacte d’aquesta onada de coronavirus estigui sent, ara més ara, menys rellevant a nivell de repercussions en la salut. Hi ha un telèfon a disposició, el 821955, en el qual es poden fer peticions per analitzar-se.

IMG 1914
Joan Martínez Benazet i Eric Jover acudint a la compareixença. | TONI SOLANELLES
Les màscares

Sense dubte, però, la novetat del dia ja apuntada aquest dilluns és el passi a obligatori de l’ús de la mascareta. El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, s’ha molestat quan se li ha demanat què havia dut l’executiu, en menys de 24 hores, a fer el pas quan el dia abans el cap de Govern, Xavier Espot, va assegurar que calia aprofundir en l’anàlisi jurídica i que seria durant el consell de ministres d’aquest dimecres que es tornaria a analitzar la situació. “Els debats -del consell de ministres- no són públics i no els farem públics aquí”, ha deixat anar Jover per matar la qüestió.

Actes tancats amb més de cinquanta persones queden tancats i l’autoritat sanitària haurà d’avaluar, sí o sí, quines activitats es poden fer en les festes majors i quines no

El que és clar és que a partir d’aquest dimecres la utilització de la màscara és obligatòria per a les persones a partir dels deu anys. I recomanable a partir dels sis anys. Jover ha deixat clar que l’ús és “obligatori a la via pública, en espais tancats i espais oberts amb independència que es pugui mantenir distància de més d’1,5 metres”. Hi ha excepcions. Per exemple, “si hi ha contra indicacions amb un certificat mèdic associat”. O en “cas de força major o situació de necessitat”. Per córrer o anar en bicicleta en zones obertes no cal. Tampoc si es viatja sol en un vehicle o amb la unitat de convivència. O si es circula en motocicleta i amb un casc integral posat.

Un decret recollirà totes les casuístiques que es contemplen i, també, el nou règim a nivell de centre sociosanitaris. Quant a la mascareta, s’ha dit, s’imposa la franja baixa del règim sancionador de la Llei general de sanitat per a les faltes lleus, que es converteixen en greus en el cas que hi hagi reiteració. La sanció pecuniària s’ha establert en cent euros el primer cop i 1.001 el segon. Per reiteració s’entén un segon incompliment en menys d’un any.

Més de cent aïllats

Tot plegat, i encara que sense voler alarmar i amb crides a la tranquil·litat, ve donat pels sis casos positius detectats a les darreres hores. Cinc relacionats amb el grup d’obrers que estava treballant en una remodelació d’un hotel d’Escaldes. Cal suposar que un d’aquests cinc és client del bar de Santa Coloma que ha tancat per prevenció -o perquè tot el personal de baixa per precaució encara que ha donat negatiu, segons el titular de Salut. El fet que la Covid s’hagi associat amb l’establiment en qüestió no amoïna. Martínez Benazet ha considerat “víctima” el bar en qüestió.

Dels tres nous casos positius detectats les darreres hores n’hi ha dos lligats a l’obra d’un hotel d’Escaldes i el tercer és independent i preocupa molt poc

El sisè cas, que no té res a veure amb els altres cinc, és el d’una dona que està de baixa labora per una qüestió traumatològica que se sospita que hauria estat contagiada per la seva mare, que va ser positiva però ja s’havia donat per curada feia temps. En tots els sis casos, lleus, hi ha hagut símptomes previs segons Martínez Benazet, que ha explicat que els símptomes mostrats són tots ells ja coneguts en el marc de la Covid. Febre, mal de cap, malestar generalitzat… De moment, el ministeri, que ha aïllat ja més de cent persones -una quarantena de proves ja han donat però negatiu encara que caldrà esperar set dies més per confirmar aquesta negativització- no ha pogut determinar si la Covid s’ha importat o s’ha generat dins de la comunitat.

El cartell que el mateix establiment publicita a les xarxes socials.

Relacionat

Un bar de Santa Coloma anuncia que tanca pel positiu d’un client

“Estem molt exposats i sortim i entrem”, ha recordat el titular de Salut, que ha tornat a reiterar que en tractar-se el Principat d’un país turístic, no es pot tancar a la recepció de visitants. Martínez Benazet, que en aquesta ocasió ha citat com a referent mèdic el doctor Antoni Trillà, ha reiterat novament que “hi ha molta més capacitat diagnòstica arreu” i que cal “evitar el confinament de la població” i alhora aprendre a “conviure (amb el virus) de la forma més normal possible”. O com ha dit Jover: “Cal garantir la salut de les persones però també el seu sostén.” Això és el pa de cada dia. L’economia.

Comentaris (17)

Trending