L’UCA espera més casos d’addiccions a les noves tecnologies arran del confinament

El servei explica que la mesura pot haver provocat en algunes persones emocions, com ara angoixa o avorriment que s’associen normalment al joc patològic

L'UCA comença a tractar casos d'addicció als videojocs.
L'UCA comença a tractar casos d'addicció als videojocs.

La Unitat de Cures Addictives (UCA) de l’hospital de Meritxell alerta de la possibilitat que, al llarg del 2020, hagin d’atendre més casos vinculats a l’abús de tecnologia per part de joves. Seria, indiquen des del servei, una conseqüència dels mesos de confinament, que ha pogut despertar en algunes persones emocions associades a addiccions al joc i a l’excés en la utilització de la xarxa. De fet, ja han rebut alguna demanda en aquest sentit.

Així ho han explicat a Altaveu la coordinadora de l’UCA, Àngela Santolària. Així, es posa en relleu que “la situació de confinament viscuda arrel de la pandèmia de la Covid-19 ha comportat en algunes persones l’aparició d’emocions negatives”. Parla, concretament, de “preocupació, angoixa, avorriment o irritabilitat”. Aquestes s’associen habitualment al que, tècnicament, es coneix com a “joc problemàtic”.

I aquí entren tant aquelles persones que pateixen ludopaties. És a dir, addicció a jocs d’atzar com loteries o bingo entre altres. I, també, els qui no poden evitar passar-se hores i hores davant una consola o un ordinador. “El joc és un mitjà de no contactar amb les emocions i d’emmascarar-les”, indica Santolària.

Enguany, ja s'ha atès un pacient per joc patològic i, durant l'etapa del desconfinament, s'ha iniciat el tractament a una altra persona afectada per addicció als videojocs

Al llarg del primer trimestre del 2020, ja es va rebre una nova petició d’un pacient afectat pel joc patològic. I, ja durant l’etapa de desconfinament, hi ha hagut una demanda per addicció a videojocs. “És probable que durant l’any tinguem un augment de les consultes relacionades a l’addicció a les noves tecnologies en joves”, avancen des de l’UCA.

Des de la unitat es remarca que “les addiccions sense droga són similars a les altres toxicomanies” i que les psicològiques “són conductes repetitives que proporcionen plaer” i que “generen pèrdua de control”. Així, indica la coordinadora del servei, “la persona, progressivament, es va destruint però no pot parar”.

Santolària explica que “l’addicció a les noves tecnologies es diagnostica majoritàriament en adolescents i joves” i “es caracteritza per fer un mal ús” d’aquests elements, “dedicant-hi un temps excessiu”. Posa en relleu que “en un primer moment, la persona ho veu com a agradable i s’ho passa bé, però després en perd el control”. Entre aquestes patologies hi figura el joc patològic.

L’any 2019 es van atendre cinc demandes d’ajuda per joc patològic. D’aquestes dos eren persones amb addicció a jocs en línia, amb edats compreses entre 18 i 24 anys. Les peticions relacionades amb addiccions comportamentals representen l’1% de la consulta externa de l’UCA.

Etiquetes

Comentaris

Trending