Tres càncers detectats entre les 1.789 mamografies que s’han fet a Andorra aquest 2020

El gener es va iniciar la setena ronda del programa de detecció precoç del tumor de mama, que fins ara i des del 2008 ha permès ‘localitzar’ 109 dones afectades per aquesta patologia

Una radiòloga observa una mamografia.
Una radiòloga observa una mamografia. ARXIU

La setena ronda del programa de detecció precoç del càncer de mama ha permès detectar, des del gener, tres casos en què malauradament les dones analitzades patien aquesta patologia. Des de principi d’any i fins ara s’han fet al Principat 1.789 mamografies. Les dades les ha fet públiques aquest dilluns el Govern amb motiu del Dia mundial contra el càncer de mama. Des de l’inici del programa, el 2008, s’han diagnosticat 109 dones afectades per l’esmentada patologia.

Cada ronda dura dos anys. Per tant, la volta completa al públic objectiu, i especialment a aquelles dones entre 50 i 74 anys, que és qui per a qui se centra el programa després d’acordar-ne l’ampliació, no s’acabarà de fer fins a final de l’any que ve. En la darrera ronda, els anys 2018 i 2019, es van arribar a fer 5.767 mamografies entre les 11.430 dones que van rebre la carta amb l’oferiment de la prova. El percentatge de dones que se sotmeten a la mamografia va incrementant-se ronda a ronda.

El ministeri de Salut recorda la importància de la detecció precoç d’aquesta malaltia per garantir més possibilitats de curació. A Andorra, igual que a la resta de països desenvolupats, el càncer de mama és un dels principals problemes de salut pública. El mes de gener d’enguany, com s’ha dit, es va iniciar la setena ronda del programa de detecció precoç del càncer de mama; una ronda que, com habitualment, té una durada de dos anys i s’allargarà fins el desembre del 2021.

Des de principi d’any s’ha ampliat la franja d’edat del grup diana a qui s’adreça aquest programa: si en les anteriors convocatòries s’hi incloïen les dones entre 50 i 69 anys, a partir d’ara el grup s’eixampla fins als 74 anys

Segons les dades facilitades pel Govern, de les 5.389 dones en edat elegible que poden participar en el programa, 1.789 ja s’han fet la mamografia i s’han pogut detectar tres càncers d’aquest tipus. Des del ministeri de Salut es recorda que, a més, des d’aquest gener s’ha ampliat la franja d’edat del grup diana a qui s’adreça aquest programa. Si en les anteriors convocatòries s’hi incloïen les dones entre 50 i 69 anys, a partir d’ara el grup s’eixampla fins als 74 anys. La modificació es va adoptar gràcies a les recomanacions recollides en la darrera avaluació del comitè director.

El procediment per participar en el cribratge és el següent: les dones són contactades per carta oferint-los la possibilitat de fer-se la mamografia. Una vegada realitzada, si el resultat no mostra cap troballa als dos anys són convocades de nou per realitzar una altra exploració. En cas que es detecti alguna anomalia que requereixi estudis complementaris, s'informa a la pacient i es lliura un diagnòstic amb les indicacions corresponents.

Finalment, les autoritats sanitàries destaquen que tots els centres radiològics del país participen al programa, i que en cas de desacord dos radiòlegs independents dirimeixen per consens. A més, durant els mesos de més impacte de la pandèmia provocada per SARS-CoV-2 van haver-se de reprogramar les mamografies previstes, però gràcies a l’esforç dels centres radiològics aquestes s’han pogut realitzar durant els mesos d’estiu.

Etiquetes

Comentaris

Trending