La taxa de reproducció del coronavirus baixa del 0,8 per primer cop en mesos

Aquest diumenge se situava en el 0,78 mentre que Salut ha detectat només 13 positius en les darreres hores i els casos actius segueixen davallant fins als 358

El ministre Benazet, durant la roda de premsa.
El ministre Benazet, durant la roda de premsa. SFGA

La pandèmia segueix sota control a Andorra. Almenys així ho indiquen les dades dels darrers dies i, més concretament, les d’aquest dilluns. Tot just 13 casos detectats confirmen que, ni que sigui a poc a poc, l’expansió del coronavirus es frena. Ho evidencia també l’evolució de la taxa de reproducció, que per primer cop en moltes setmanes baixa del 0,8 i se situa en un 0,78.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha indicat que “anem baixant pel que fa al promig de les dades”. Així, en les darreres hores, Salut ha comptabilitzat tot just 13 nous positius. La xifra, és cert, s’ha de contextualitzar en el fet de venir del cap de setmana, però cal tenir en compte que el mateix succeïa altres dilluns i, llavors, el número havia estat superior. Amb aquests nous casos, ja són 10.712 les persones que, a Andorra, s’han infectat amb el coronavirus.

D’aquestes, 10.245 han superat la malaltia. En canvi, la pitjor notícia de la jornada ha estat la confirmació de dues noves defuncions. Amb aquestes, ja són 109 les persones que han mort al país per culpa de la Covid-19.

Al centre hospitalari romenen ingressades 20 persones, de les quals nou a la unitat de cures intensives i vuit sota respiració mecànica

Una altra dada que ha destacat el ministre ha estat la taxa de reproducció. Se situa en un 0,78. És la més baixa des del desembre i evidencia un cert control sobre la pandèmia que, però, encara s’ha d’acabar de consolidar.

Pel que fa als casos actius, també s’ha registrat una important davallada. Dels 386 registrats el diumenge s’ha passat a 358. Per tant, segueix la tendència a la baixa de les darreres setmanes.

Benazet ha volgut destacar també una altra xifra: la de contagis entre persones de més de 50 anys. Així, la setmana passada tot just es van diagnosticar set casos entre aquest col·lectiu. En canvi, a mitjans gener la dada se situava en 22. També ha remarcat que la taxa de positivitat de les proves diagnòstiques entra dins dels paràmetres correctes: 4,2% de les PCR o TMA i 1,6% si s’hi sumen els tests d’antígens.

A l’hospital romanen ingressades 20 persones. D’aquestes, onze es troben a planta. Nou més estan a la unitat de cures intensives, de les quals vuit sota ventilació mecànica. En les darreres hores, un dels pacients que es trobava en aquesta àrea ha pogut ser traslladat a planta. Es tracta, ha assegurat Benezet, d’una situació relativament acceptable. “La dificultat sempre és el fet que les estades a l’UCI són prolongades”, ha recordat. Ara, però, “ja no hi ha una gran pressió i estem en xifres baixes que aniran disminuint progressivament”. Això, per tant, “ens obliga a ser molt cautelosos i a seguir les restriccions”.

Al sistema escolar, per últim, es noten les repercussions d’una setmana de vacances escolars. Hi ha tot just cinc aules sota vigilància activa. D’aquestes, dues tenen tots els alumnes confinats a domicili i en altres tres l’afectació és parcial.

Comentaris

Trending