Els sopars posteriors a les funcions van contribuir a propagar més encara el ‘brot de la sarsuela’

Temor en l’àmbit cultural que el cas de Sant Julià dificulti la normalització relativa del sector i indignació amb Andorra Lírica perquè era de domini públic que cal fer un test d’antígens abans de cada representació

La coincidència de desenes de persones, juntes, dalt l'escenari va sorprendre alguns dels espectadors.
La coincidència de desenes de persones, juntes, dalt l'escenari va sorprendre alguns dels espectadors. SANT ERMENGOL

Hi ha temor en l’àmbit cultural que el denominat ‘brot de la sarsuela’ suposi un fre per a la normalització relativa de les activitats culturals. Són nombroses les entitats amb activitat escènica que tenen clar que és imprescindible que tots els intervinents s’han de fer un test d’antígens abans de cada funció. I no entenen “l’error humà” al qual Andorra Lírica atribueix el brot al tomb del muntatge ‘Cecilia Valdés’. A més, segons fonts del ministeri de Salut, els sopars posteriors a les representacions sarsuelístiques haurien contribuït a expandir el contagi.

Fins aquest dilluns eren 21 els infectats al tomb de la sarsuela, entre participants directes i familiars dels mateixos. Però els especialistes en el seguiment dels casos tenen clar que l’episodi anirà a més, segons que han reconegut fonts del ministeri de Salut, que ha obert un expedient sancionador per aclarir el cas. Hores d’ara encara no se sap quina pot ser la conseqüència de l’expedient. El que està clar és que no es van complir els protocols. Per això d’altres entitats temen que ara Salut sigui molt més estricte per assegurar-se, justament, que es compleix allò que es pacta.

'Cecília Valdés' va tancar la temporada de l'Andorra Lírica.

Relacionat

Salut obre expedient per l’incompliment del protocol sanitari en el ‘brot de la sarsuela’

De fet, tot d’entitats consultades afirmen que “l’error humà” atribuït per Andorra Lírica a l’origen dels contagis sona “com una excusa” més que una realitat. En aquest sentit, han recordat que des de l’actuació a Les Fontetes fins a ‘Cecilia Valdés’ han passat moltes altres representacions de molts altres grups o entitats -ja siguin professionals o amateurs- i que és clar que els intervinents s’han de testar abans de cada funció. En aquest sentit, algunes fonts han recordat que a Sant Julià, sense anar més lluny, hi va haver l’exemple dels ‘Pastorets’ on tots els participants al muntatge, com està protocol·laritzat, es van fer un test d’antígens hores abans de cada funció.

Més encara, durant les representacions de l’icònic text de Folch i Torres es va reduir en molt la presència a l’uníson de gaire actors a l’escenari, una altra circumstància sobre la qual hi ha molts dubtes en relació amb la sarsuela. ¿Es va comunicar que en molts moments del muntatge hi hauria, alhora, damunt de l’escenari, més junts que separats, fins a mig centenar de persones? És un altre dels dubtes que hauria de resoldre l’expedient obert per Salut.

Jonaina Salvador.

Relacionat

Andorra Lírica admet “un error humà” en l’aplicació del protocol anti-Covid a la sarsuela

No hi ha dubte que els integrants de l’Esbart Laurèdia que van participar en el muntatge de sarsuela van intervenir en tot moment usant les mascaretes. Fins i tot, almenys alguns d’ells, haurien realitzat pel seu compte el test d’antígens per a major seguretat, veient que eren moltes les persones que coincidien a l’escenari. També hi ha indignació al Sant Ermengol, atès que tots els nois i noies d’aquest centre educatiu que van participar al muntatge s’han hagut de confinar arran del brot de coronavirus.

Comentaris (4)

Trending