Sense notícies de les intencions de l’Institut Josep Carreras d’operar a Andorra

Gairebé un any després de la signatura de l’acord amb el ministeri de Salut per avançar en la investigació contra la leucèmia, Assandca assegura que ha intentat contactar amb l’associació sense èxit

Una imatge de l'Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras.
Una imatge de l'Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras. arxiu

En el marc de la celebració del Dia mundial del càncer aquest dissabte, 4 de febrer, l’Associació Andorrana contra el càncer (Assandca) fa un repàs per totes les eines i possibilitats que hi ha en la lluita per tenir accés a totes les facilitats per superar la malaltia. Fa un any, entre febrer i març de 2022, l’Institut Josep Carreras va traslladar les seves intencions d’operar a Andorra i, de fet, es va signar un acord amb el ministeri de Salut enfocat en l’avenç en la investigació contra la leucèmia. Malgrat això, des de l’associació del Principat s’ha intentat contactar amb la fundació sense cap èxit.

En primer lloc, durant febrer de 2022, la Fundació Josep Carreras es va mostrar disposada a compartir sinergies amb la farmacèutica Grifols, que hauria de començar la seva activitat en immunologia al Principat en uns anys. Un mes després, es va signar un acord d’intencions amb el ministeri de salut, en aquesta ocasió des de l’Institut Josep Carreras, per avançar en la investigació contra la leucèmia. El president d’Assandca, Josep Saravia, explica però que els seus intents per contactar amb l’entitat han estat sempre infructuosos.

Un instant de la reunió entre Salut i els respresentants de la Fundació i l'Institut Carreras.

Relacionat

Salut s’alia amb la Fundació Carreras per avançar en la investigació contra la leucèmia

En aquest sentit, assenyala que s’ha intentat parlar amb ells en més d’una ocasió per començar sinergies de forma paral·lela, en alguns aspectes com l’objectiu d’obtenir un pis a Barcelona per als malalts de càncer, entre altres. Però mai no han obtingut resposta, i tampoc no se sap què n’ha sigut d’aquest acord d’intencions que es va signar amb el ministeri. De moment, no hi ha rastre de la fundació ni de l’Institut a Andorra. “A nosaltres ens agradaria molt treballar amb ells, i senzillament els volem traslladar que estem aquí i que la seva presència al país podria ser una eina molt potent”, assegura Saravia.

MENTRE NO ES TÉ RADIOTERÀPIA, ES LLUITA PER UN PIS A BARCELONA

La lluita per tenir una unitat de radioteràpia al país continua, però, mentrestant, Assandca es marca nous objectius per poder ajudar i donar un cop de mà a les persones que estan patint un càncer. Per al 2023, segons el president de l’associació, Josep Saravia, el punt de mira està posat a aconseguir un pis tutelat a Barcelona, on es realitzen gran part dels tractaments que requereixen aquestes persones. De fet, la idea és que tingui diverses habitacions amb bany inclòs, per poder acollir no únicament al malalt, sinó també al seu acompanyant, i que tinguin la seva intimitat.

Actualment, Assandca forma part d’una xarxa d’habitatges, tot i que no tenen preferència perquè no en tenen cap en propietat. Per tant, la intenció és aconseguir els diners per llogar o comprar-ne un o trobar una persona que el pugui donar. En aquest sentit, Saravia explica que, prèviament a la pandèmia, l’associació es va posar en contacte amb Vives per poder explicar-li aquesta situació. El copríncep els va referir al seu secretari i aquí es va tallar el contacte, amb l’arribada de la Covid-19. Després, però, unes declaracions a un mitjà de comunicació espanyol han fet encendre els ànims.

El tractament de quimioteràpia es fa al Principat.

Relacionat

Més de 350 persones van ser tractades de càncer a Andorra durant el 2022

En aquest sentit, es fa referència a l’herència que va rebre Vives anys enrere per part de Maria Maestre Pal, de Casa Molines. Segons indica Saravia, el copríncep hauria assegurat durant una entrevista que “Andorra no té cap tema social on invertir aquests diners”. Des d’Assandca, per tant, se li reclamen aquestes paraules i se li vol recordar que el projecte del pis tutelat està en marxa. A més, si s’aconseguís l’habitatge en propietat i es pogués incloure a la xarxa a la qual ja forma part l’associació, els malalts del Principat hi tindrien prioritat per poder accedir-hi.

Tot i això, el projecte del pis tutelat és encara molt embrionari i la recerca continua en marxa. Per tant, des d’Assandca se centren a poder ajudar als malalts que ho requereixen. Els últims dies s’han mantingut reunions amb el cap de Govern, Xavier Espot, la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, i el ministre de Salut, Albert Font. En aquesta trobada, a més de tornar a destacar la importància de la unitat de radioteràpia, des de l’executiu es va fer saber a l’associació l’existència d’un ajut a l’estada per a les persones que havien de desplaçar-se a Barcelona per rebre un tractament. Saravia explica que no en tenien coneixement, i que estan mirant quines possibilitats ofereix.

“El problema és que sempre hem d’anar avançant diners”, explica Saravia, “són coses que és important anar polint a veure com ho fem perquè no sigui així”

Aquest ajut s’atorga des de la CASS presentant els tiquets de tot allò que ha pagat l’usuari i té un retorn. “El problema és que sempre hem d’anar avançant diners”, explica Saravia, “són coses que és important anar polint a veure com ho fem perquè no sigui així”. De fet, aquest és un problema constant entre els malalts de càncer que han de traslladar-se a Barcelona, el fet de veure com l’aspecte econòmic se’ls complica. “Hem d’intentar alleugerir-los al màxim, si tinguéssim una teràpia al país tot això no caldria, però en la situació que estem actualment, hem d’intentar ajudar al màxim als pacients”, remarca Saravia.

D’altra banda, i amb les eleccions a tocar, de moment cap formació s’ha posat en contacte amb Assandca per incloure la unitat de radioteràpia al programa electoral. Això no vol dir que no es faci més endavant. Saravia, però, recorda que molts partits polítics van assegurar el seu suport en aquest aspecte. “En tot aquest any que no hem aconseguit la unitat on s’han ficat? Perquè trobo de molt mal gust jugar o aprofitar-se d’una mancança sanitària per guanyar vots”, puntualitza.

Comentaris (3)

Trending