Un secretari d’Estat per endreçar el desgavell a l’Oficina Covid i proves gratuïtes sense cita

El responsable de Transformació Digital i Projectes Estratègics reforça el departament que s’ha d’encarregar d’una rastrejos que actualment arriben tard i malament i que hauria de guanyar personal en breu

L'Oficina Covid està ubicada a l'edifici de les Columnes.
L'Oficina Covid està ubicada a l'edifici de les Columnes. Toni Solanelles

El secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics, César Marquina, es posa al capdavant de l’Oficina Covid. Almenys temporalment i per dotar de “més múscul” un departament encarregat exclusivament de fer el seguiment dels casos positius i el seu rastreig i que ha tornat a fallar, en gran mesura per un tema de recursos humans i de formació, en un altre moment clau. L’oficina es reforça a tots nivells i també tornen a ser gratuïtes les proves diagnòstiques, que es podran fer sense cita prèvia.

Hi ha un elevat malestar amb el funcionament de l’Oficina Covid i un enorme desànim entre les persones que s’encarreguen de fer la feina de camp. La manca de recursos i la suposada mala organització han fet perdre la traça dels contagis molt aviat. I ara és molt complicat de redreçar la situació, malgrat que l’administració tornarà a tibar de funcionaris reubicats -alguns a desgana- i de contractacions en empreses de treball temporal o pagant quantiosos extres a personal sanitari que complementarà la jornada al departament ubicat a l’edifici de les Columnes.

Implícitament, Espot ha admès la disbauxa i el retard que hi ha a l’oficina (tampoc és casual que se situï temporalment Marquina, un home de la seva extrema confiança, al capdavant de l’organisme) tot demanant a la ciutadania que no esperin a ser contactats pels professionals del departament, sinó que tinguin una actitud proactiva

Així, a ull nu, el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ha assegurat que gairebé d’immediat l’oficina duplicaria la seva capacitat de recursos humans -suposadament, de 25 a 50-, però aquestes xifres no estan ni molt menys clares. Fins ara, l’exigència d’haver de detenir un determinat nivell de formació (MATES2) ha suposat un fre. Més quan davant la davallada de casos, fa uns quants mesos, es va prescindir d’algunes persones degudament formades des de l’esclat de la pandèmia per no tenir el nivell d’estudis determinat.

Implícitament, el cap de Govern, Xavier Espot, ha admès la disbauxa i el retard que hi ha a l’oficina (tampoc és casual que se situï temporalment Marquina, un home de la seva extrema confiança, al capdavant de l’organisme) tot demanant a la ciutadania que no esperin a ser contactats pels professionals del departament, sinó que tinguin una actitud proactiva i si veuen que tenen símptomes o qualsevol element, com ara saber que són contactes d’algun contagiat, que sigui cada persona individualment que contacti per iniciativa pròpia.

De fet, una mica amb la mateixa voluntat s’han tornat a fer gratuïtes totes les proves diagnòstiques, per a les quals no hi ha la necessitat de demanar cita prèvia. Aquestes proves es fan, en el cas del conjunt del país, a l’antiga plaça de braus d’Andorra la Vella. Per reforçar aquest diagnòstic, també es traslladarà al Pas de la Casa una oficina mòbil per ajudar en aquell punt, que a l’hivern creix en nombre de població, en la detecció de la malaltia.

Comentaris (8)

Trending