Els sanitaris immunitzats de forma natural reclamen que no se’ls posi al sac dels anti-vacunes

El comitè d’empresa del SAAS considera que els decrets s’han de respectar però creuen que les proves diagnòstiques no s’haurien de cobrar als professionals de la salut

Una infermera vacunant-ne una altra.
Una infermera vacunant-ne una altra. SFGA

Els professionals de la salut que estan immunitzats de manera natural per haver passat un i dos cops la Covid i que, mentre tinguin suficients anticossos, consideren que és millor no vacunar-se, reclamen que no se’ls posi al mateix sac d’aquells altres, sanitaris o no, que són anti-vacunes i que “creuen que unes herbes remeieres i una aigua beneïda ho pot tot”. El que reclamen els sanitaris immunitzats de forma natural és que s’actualitzin els protocols, que a nivell hospitalari andorrà troben que ja estan obsolets.

Els darrers dies han rebut una comunicació de salut laboral en què se’ls adverteix dels riscos de no sotmetre’s a les proves diagnòstiques que s’estableixen i que, alhora, en virtut d’un recent decret governamental, en no haver-se vacunat, han de sufragar. Diverses fonts consultades consideren que això és totalment fora de lloc. De fet, el comitè d’empresa del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha enviat una missiva a la direcció deixant palès que malgrat que s´n conscients que els decrets s’han de complir, també veuen que aquestes proves no s’haurien de fer pagar als professionals de la salut.

Els sanitaris deixen ben clar que una cosa no és vacunar-se perquè s’és anti-vacunes, situació que també es dóna al centre hospitalari, i una altra que hi hagi professionals que tenen una immunització suficient per haver passat la malaltia i consideren que de moment, no cal que se’ls vaccini. En aquest sentit, alerten que no hi ha cap estudi científic que avali que la immunització natural sigui pitjor que l’artificial, més aviat el contrari, i recorden que les vacunes es van produir per combatre la variant Covid de Wuhan quan ara la que predomina de forma massiva és la Delta.

El rètol de l'hospital encès enmig de la nit.

Relacionat

Mobilització de sanitaris no vacunats per parar l’obligació d’haver de pagar les proves de detecció

Tanmateix, també han explicat les fonts consultades que el que cal és modificar els protocols, que estableixen que aquells que no tenen la pauta completa de vacunació s’han de fer els tests pertinents de detecció del coronavirus. “Al Principat només es reconeix aquells que han passat la Covid en els darrers sis mesos, quan persones que han superat la malaltia amb anterioritat conserven un munt d’anticossos”. En aquest sentit, el que creuen que cal fer és un bon control serològic.

El seguiment de la immunització, en aquest sentit, és cabdal. “Amb el degut respecte, però al Cedre i en altres centres sociosanitaris s’estan fent proves serològiques als interns cada mes quan en el pitjor dels casos, la immensa majoria de residents han rebut dues dosis de la vacuna sinó tres”. De fet, remarquen les fonts sanitàries, aquestes anàlisis serològiques “no tenen cap mena de sentit sinó fos per reflectir-ne els resultats en estudis de poc nivell que fan penjar medalles a alguns responsables mèdics” del país. Però, afegeixen, “seria més convenient, lògic i necessari que el control serològic es fes als professionals de la salut. I no cal que sigui amb proves mensuals. Potser cada tres mesos o mig any. I llavors, sí, qui s’hagi quedat sense anticossos s’haurà de vacunar”.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending