Mobilització de sanitaris no vacunats per parar l’obligació d’haver de pagar les proves de detecció

Un sector de professionals hospitalaris, especialment infermers, que es consideren perseguits per no voler-se vaccinar perquè molts d’ells tenen immunitat adquirida naturalment està movent-se a nivell jurídic per frenar les noves imposicions

El rètol de l'hospital encès enmig de la nit.
El rètol de l'hospital encès enmig de la nit. Toni Solanelles

Una vintena de sanitaris -molts d’ells infermers i infermeres- s’estan movent legalment, amb el suport d’altres professionals de l’hospital, per mirar de buscar els arguments legals per combatre i frenar la imposició d’haver de fer-se proves diagnòstiques en relació amb el coronavirus tot havent d’abonar el cost de dites anàlisis. Aquest dimecres s’ha tramès internament al centre hospitalari el decret que estableix aquesta nova obligació per aquells sanitaris que han decidit no vacunar-se.

Unes hores abans, però, que es formalitzés públicament la decisió governamental, els sanitaris ja havien acudit a l’auxili legal per dur a terme les accions que considerin escaients per evitar la imposició decretada. Com a pas previ a qualsevol actuació judicial, els afectats preveuen sol·licitar una reunió amb el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

Com a pas previ a qualsevol actuació judicial, els afectats preveuen sol·licitar una reunió amb el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet

Les primeres anàlisis jurídiques sol·licitades conclourien que si bé l’administració pot arribar a obligar els professionals sanitaris a haver-se de sotmetre a proves de detecció de la Covid, ha de ser la pròpia administració qui faciliti les eines per realitzar l’esmentat procediment. Per tant, això exclouria la imposició d’haver de córrer amb les despeses, com s’ha decidit a mode de ‘càstig’ per no haver-se vaccinat.

Hi ha un sector dels sanitaris hospitalaris que se senten “perseguits” per les autoritats sanitàries i, de fet, alguns ja han estat convocats per salut laboral per demanar-los explicacions en relació amb la seva situació de vaccinació. Molts d’aquests sanitaris no s’han vacunat perquè han pogut comprovar com mantenen una elevada protecció natural -serologia positiva- arran d’haver passat en molts casos la malaltia.

MALESTAR

Diverses fonts consultades han assegurat que molts dels que es neguen a vacunar-se no ho fan per ser ‘negacionistes’ o contraris als fàrmacs, però sí que no consideren adient haver-se d’administrar productes experimentals quan per la via natural han adquirit una immunitat que serològicament és més que demostrable. Però la posició d’aquests topa radicalment amb altres sanitaris que consideren que s’han vist pressionats a vacunar-se, i que efectivament ho han fet, tot i trobar-se en les mateixes condicions d’immunització natural en què es troben els seus companys.

Una imatge de l'hospital.

Relacionat

Malestar a l’hospital perquè es mantenen en primera línia infermers que es neguen a vacunar-se

En fi, que la consulta a fonts d’un sector i l’altre permet dibuixar una mena d’enfrontament i, sobretot, un malestar més que evident amb el rerefons de la campanya de vacunació relativa a la pandèmia. I la situació no és gens agradable a nivell laboral, traslladant-se en casos comptats aquest mal ambient en l’atenció als pacients i establint una mena de dues classes de sanitaris que està generant una notable fractura a nivell hospitalari.

Comentaris (30)

Trending