Salut treballa en una App que pugui funcionar com a passaport immunitari

El ministre Benazet admet que arran de l’anunci de la Unió Europea es treballa més intensament en l’eina, que serà una evolució de la història clínica i que tindrà “garanties” en el trasllat de les dades

Un instant de la roda de premsa amb Eric Jover i Joan Martínez Benazet.
Un instant de la roda de premsa amb Eric Jover i Joan Martínez Benazet. SFGA

Salut treballa per desenvolupar una aplicació mòbil que inclouria totes les dades sobre la Covid-19 vinculades a l’usuari i que hauria de servir com a possible passaport immunològic en cas que la Unió Europea, tal com tot fa preveure acabi adoptant en les pròximes setmanes una mesura en aquest sentit. L’eina seria una evolució de la història clínica compartida i permetria als andorrans poder desplaçar-se sense problemes a l’estranger, segons ha explicat el ministre de Salut. Joan Martínez Benazet. Des del Govern, però, s’assegura que la voluntat no és pas “exigir un passaport immunitari a ningú”.

Des de l’organisme comunitari, segons va explicar fa uns dies la cancellera alemanya, Angela Merkel, hi ha l’acord per treballar a impulsar un document, tipus passaport, que certifiqui que el ciutadà que vulgui moure’s pel territori europeu s’ha vacunat contra el coronavirus o disposa d’immunitat. Si això acaba sent realitat, afectaria de forma directa a Andorra, tot i ser un país tercer, ja que es podria reclamar als residents al Principat quan volguessin desplaçar-se a l’estranger.

Una sanitària es prepara per a una vacunació.

Relacionat

Passaport de vacunació Covid per poder viatjar per la UE a partir de l’estiu

Davant aquesta possibilitat, Benazet ha afirmat que el Govern ja treballa per estar-hi preparat. “Estem desenvolupament una eina avançada, que inclogui totes les dades Covid en una App”, ha explicat el titular de Salut. Així, la idea és que “pugui servir de certificació tant si la persona ha superat una PCR amb un resultat negatiu o bé té immunitat per tenir anticossos o haver-se vacunat”. El que ha deixat clar és que, a partir de l’anunci de Merkel, “hi estem amb una intensa dedicació perquè no ens volem trobar aïllats”.

La base de la futura aplicació no seria pas nova. Al contrari. Benazet ha explicat que “serà una evolució de la història clínica compartida”. Una mena, ha indicat, de “carpeta personal del pacient”. El que ha deixat clar és que “s’ha de poder transportar amb garanties les dades sanitàries”.

El ministre de Salut ha remarcat que l’aplicació no respon, en cap cas, a una voluntat d’exigir cap passaport immunitari a ningú. Especialment, als possibles turistes que vulgui arribar al país. En canvi, sí que ha admès que cal estar preparats per les possibles decisions que es prenguin en el marc comunitari. “El que sí que volem és que els residents puguin viatjar fora d’Andorra i que els de fora hi puguin venir”, ha comentat.

Comentaris (5)

Trending