Salut ha finançat 10 micropigmentacions mamàries des del 2019

Les dades facilitades per Govern indiquen que tant el 2021 com en el que portem de 2024 se n'han fet quatre i el cost màxim per part del Govern ha estat de 2.680 euros

Micropigmentació mamària
Micropigmentació mamària

El Govern va aprovar el 20 de novembre de 2019 el decret pel qual el Ministeri de Salut es fa càrrec de les despeses de la micropigmentació mamària a les dones que han patit càncer de mama i s’han sotmès a una mastectomia. Des de l’entrada en vigor fins a dia d’avui, s’han finançat deu intervencions.

La micropigmentació consisteix en introduir una sèrie de pigments perquè l’arèola i el mugró puguin recuperar un color el més semblant possible al que tenien abans de la intervenció. Aquesta s’aplica a les dones que han patit càncer de mama i s’han sotmès a una mastectomia. Segons informen des del Govern, des de l’entrada en vigor del decret fins ara s’han finançat una desena d’intervencions. El decret estableix que el Ministeri finança amb una tarifa màxima de 220 euros per una mama i 380 per les dues.

Les dades facilitades per part de l’executiu exposen que l’any 2020 es fa pagar la intervenció en una mama; el 2021 se’n van realitzar quatre de les quals, dues van ser de dos pits i la resta d’un. L’any 2022 es va fer la micropigmentació de l’aureola mamària i de mugró en un cas i en el què portem de 2023 n’hi ha hagut quatre, de les quals tres en una mama i una en les dues. En aquest sentit, Salut ha finançat una quantitat màxima de 2.680 euros, un pagament que es fa directament al prestador.

Cal recordar que diversos consellers generals van demanar al Govern a inicis del 2019 que la micropigmentació estigués inclosa dins la cartera de serveis amb l’objectiu de combatre les possibles seqüeles psicològiques que pot comportar una mastectomia i la posterior reconstrucció mamària. L’aleshores ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, explicava que “es una tècnica que es necessita en poques ocasions i que a Andorra hi poden haver entre 10 i 15 persones afectades”.

Etiquetes

Comentaris

Trending