Salut detecta dos nous casos de tuberculosi el 2021 mentre la taxa d’incidència és la més baixa

La Covid-19 ha frenat les inversions en la malaltia provocant que les defuncions en els països en vies de desenvolupament hagin augmentat de nou

Una radiografia d'uns pulmons afectats.
Una radiografia d'uns pulmons afectats. ARXIU

L'afectació de la tuberculosi al principal és baixa. De fet, en tot el 2021 es van detectar només 2 casos i va permetre que la taxa d'incidència de la quinquennal estudiada sigui la més baixa dels últims 20 anys. Del 2017 al 2021 s'han detectat 189 positius, majoritàriament de persones ja residents. Tot i les bones dades del Principat, la situació en els països en vies de desenvolupament ha empitjorat amb la irrupció de la Covid que ha fet que no es destinessin tants recursos econòmics a la malaltia.

La tuberculosi al Principat es manté controlada i amb un nivell d’infecció baix. Coincidint amb el dia mundial de la malaltia, des de Salut han assenyalat que al llarg del 2021 es van detectar només 2 casos, en persones que viuen al país, així com es van identificar 16 contactes, dels quals 14 també resideixen al Principat, mentre que els dos restants ho fan a Espanya. En aquest sentit, han especificat que els nous casos es tracten d’un home i una dona en edat compresa entre els 35 i 54 anys amb una afectació a escala pulmonar i de bacil·lífers.

La taxa d’incidència l’any passat es va situar en 2,51 per cada 100.000 habitants. Una xifra que si es mira en l’últim quinquennal, és a dir del 2017 al 2021, és del 2,7 i que significa la més baixa dels últims 20 anys. De fet, l’evolució de la incidència ha anat a la baixa del 1997

Precisament, la taxa d’incidència l’any passat es va situar en 2,51 per cada 100.000 habitants. Una xifra que si es mira en l’últim quinquennal, és a dir del 2017 al 2021, és del 2,7 i que significa la més baixa dels últims 20 anys. De fet, l’evolució de la incidència ha anat a la baixa del 1997. Referent a aquest quinquennal, des de Govern s’especifica que en aquest període hi ha hagut 213 casos de sospita de tuberculosi, dels quals 189 han estat positius. La seva detecció en el 85,2% dels casos són de residents, mentre que el 14,8% restant s’han detectat a través de les proves d’Immigració. De tots ells, 8 casos són de persones que havien patit la malaltia amb anterioritat, mentre que 8 més són de gent a les quals el tractament els ha fallat o ha estat incomplet.

La bona situació del Principat, però no es viu en altres països, especialment en aquells en vies de desenvolupament on la desnutrició, el VIH, la pobresa són factors que afavoreixen la malaltia. És per aquest motiu que internacionalment, per aquest 2022, s’ha escollit el lema Invertim per posar fi a la tuberculosi. Salvem vides per posar de manifest la necessitat de destinar recursos per lluitar contra aquesta afectació, especialment en el context de la pandèmia de COVID-19, que ha frenat part de les inversions i que han provocat que, per primera vegada en més de deu anys, el 2020 van augmentar les morts per tuberculosi en països en vies de desenvolupament.

Etiquetes

Comentaris

Trending