Salut ‘delega’ la gestió de la pandèmia als ciutadans

El desbordament de la crisi sanitària i la disbauxa a l’Oficina Covid porten el Govern a reclamar que sigui cada persona positiva la que avisi els seus contactes i que aquests prenguin les decisions escaients a partir

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d'aquest divendres.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d'aquest divendres. Toni Solanelles

Ho vulgui o no admetre el Govern, la pandèmia ha sobrepassat qualsevol previsió. L’ha superat. Els nous protocols ho evidencien per molt que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, hagi recorregut a una metàfora: “El ciutadà ha estat molt empoderat”. El primer nivell de la presa de decisió s’encarrega als ciutadans. I el segon també. L’Oficina Covid fa dies que està saturada. I ara contenir la Covid, fer un filtre, és impossible. La disbauxa és enorme.

I la coresponsabilitat que fins ara havia exigit el Govern als ciutadans s’ha transformat en responsabilitat. Però la que delega l’administració al ciutadà. Amb 350 casos nous diaris -que és en xifres rodones el volum de contagis anunciats aquest divendres i que corresponen a les notificacions fetes dijous- el seguiment de positiu és impossible. “Hauríem de tenir 500 persones a l’Oficina Covid, potser 300”, ha dit el titular de Salut. I s’està lluny d’aquesta xifra. De fet, més enllà dels funcionaris reubicats o de les persones que arriben via ETT, els edictes de traçadors no tenen bona requesta.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet  durant la roda de premsa.

Relacionat

El coronavirus continua imparable amb 352 casos nous i 1.716 actius

“Això no es pot gestionar amb el model que teníem”, ha admès Martínez Benazet en una frase, aquesta sí, inqüestionable. Una altra cosa és que el ministre de Salut pretengui fer veure que el nou protocol -campi qui pugui i que cadascú miri per a ell i els seus- faci “més eficient la gestió de la pandèmia”, tal i com ha dit. “Alliberarem a l’Oficina Covid d’una part de la feina de rastreig”, ha afirmat el responsable de Salut en, aquest cop sí, un altre atac de sinceritat. I que els ciutadans “prenguin decisions al respecte de la seva situació epidemiològica”.

I aquí rau la clau de volta de tot plegat. Amb la pandèmia desmarxada, amb la impossibilitat de traçar 300 casos diaris o més -a sis contactes per cadascun seria haver de perseguir gairebé dues mil persones diàries-, es trasllada la responsabilitat exclusiva al ciutadà de fer de rastrejador. Si és positiu, ell ha de ser qui avisi els seus contactes perquè es facin una prova de detecció del virus. Si el contacte dóna positiu, s’ha d’aïllar i activar el metge referent i altres dispositius.

info

Si s’és negatiu amb símptomes, també cal confinar-se. En el cas que no hi hagi símptomes, es diferencia entre els vacunats i els no vacunats. Els primers han de fer una vigilància passiva. És a dir, reduir contactes socials i estar a l’aiguat respecte de l’aparició de qualsevol anomalia. Si no s’està vacunat, per molt que no es tinguin símptomes, si s’és contacte d’un positiu cal aïllar-se almenys durant una setmana. I així anar fent. Seguint una roda que de forma individual cadascú ha de posar en marxa.

Martínez Benazet ha recordat que aquesta forma de gestionar és la que van adoptar molts països a l’inici de la pandèmia i que ha de ser igual de segura que la que regia fins ara. Inviable com s’ha dit. Perquè de casos en continuaran sortint. Aquest dijous es van fer 1.162 TMAs. “Una xifra enorme, i ho seguirem fent així, no crec que cap país digui que a Andorra no s’hi pot venir, és un país molt segur i es controla molt i això crec que es valora”, ha dit el ministre, que ha ressaltat la incidència de la Covid al país, però mirant-ho des de l’ampolla mig plena.

Etiquetes

Comentaris (31)

Trending