El coronavirus continua imparable amb 352 casos nous i 1.716 actius

Hi ha 19 pacients ingressats a l'hospital i set més a la planta Covid del Cedre i pel que fa al sistema escolar hi ha 45 aules totalment confinades

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet  durant la roda de premsa.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet durant la roda de premsa. Toni Solanelles

La pandèmia de coronavirus continua imparable amb un augment de casos i d'aules totalment confinades. En l'actualització d'aquest divendres hi ha 352 casos nous el que enfila el número d'actius fins els 1.716 (269 més que dijous). El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet ha reconegut que "estem en un punt àlgid de la pandèmia a les portes de la temporada d'esquí". Hi ha 19 pacients hospitalitzats.

Malgrat les xifres, Martínez Benazet creu que amb les mesures que s'han adoptat el punt àlgid anirà a la baixa aviat. En l'actualització d'aquest divendres, els casos totals des de l'inici de la pandèmia el mes de març de l'any passat són 18.010. Hi ha 19 pacients hospitalitzats, 14 a planta i cinc a la Unitat de Cures Intensives (UCI), tots ells ventilats. A l’àrea d’hospitalització del Cedre continuen ingressats set pacients.

Dels nous ingressos a l'hospital, tres no estaven vacunats i un sí. Segons el ministre de Salut, "ara la pressió està ara en l'atenció primària i la pediatria". L’increment de casos també repercuteix, tot i que "lleugerament", segons ha dit en el sistema sanitari

El 78,6% de la població de més de 16 anys té la pauta completa

Hi ha 117 aules en vigilància activa (45 total, 72 parcial) i 45 passiva. El 78,6% de la població de més de 16 anys té la pauta completa. Entre els 12 i els 15 anys, el 56,4% estan vacunats amb dues dosis i pel que fa a la tercera anirà baixant progressivament l'edat dels convocats. "no ens plantegem la vacunació obligatòria. Vam fer un confinament sense estat d'alarma i això ens mostra la responsabilitat de la població. Entenc que hi hagi gent amb por a la vacuna perquè molta informació de les xarxes no és veraç".

Entre les noves mesures, cal esmentar al tancament del centre de vacunació del SAAS, i es torna a  centralitzar tot a la plaça de Braus d'Andorra la Vella. S'amplien les taules i es doblen efectius. Es reforcen els 'stoplabs' i se n'obre un de nou a Escaldes-Engordany al Prat Gran a partir d'aquesta tarda a les 15h. Martínez Benazet, ha indicat que si algú és contacte de positiu i no està vacunat, s'ha de confinar encara que doni negatiu en la primera TMA.

Podrà enviar un correu a baixescovid@govern.ad per a la baixa laboral i l'Oficina covid s'hi posarà en contacte per a la segona TMA. Actualment s'estan fent unes 1.000 TMA cada dia. Dijous, per exemple, se'n van efectuar 1.162. "Diagnostiquem molt i això fa elevar la xifra d'incidència. Tenim molta capacitat de control, estem cribrant un 10% de la població setmanalment amb TMA. No crec que ningú digui que a Andorra no es pot venir", ha afegit.

En el cas que algú sigui contacte de positiu i no està vacunat, s'ha de confinar encara que doni negatiu en la primera TMA. 

En el cas que algú sigui contacte de positiu i no està vacunat, s'ha de confinar encara que doni negatiu en la primera TMA. Podrà enviar un correu a baixescovid@govern.ad per a la baixa laboral i l'Oficina covid s'hi posarà en contacte per a la segona TMA. Amb aquest canvi de protocol,  diu el ministre de Salut, s'allibera l'Oficina Covid de fer una part del rastreig i la responsabilitat serà de la ciutadania. Sobre aquest tema, creu que passant al ciutadà la responsabilitat d'avisar els contactes en cas de positiu, es millorarà la gestió. "Amb els contagis d'avui, hauríem de tenir una Oficina Covid de 500 persones. Ens hem d'adaptar per no tenir retards".

Malgrat l'augment de casos als centres educatius, Martínez Benazet que  "l'escola s’autorregula malauradament amb el nombre d’aules que tanquen i que obren. No hi ha previsió de tancament de les escoles, hem de preservar al màxim que els nens i nenes del país puguin rebre la seva educació i intentar que els confinament siguin el més curts possible".

Preguntat per la nova variant Òmicron, ha opinat que encara que no s'hagi detectat encara a Andorra, "està a tot arreu i un dia o altre apareixerà. Sabem que va més de pressa, però s'està veient que no incrementa la letalitat ni els casos greus".

Per altra banda, aquesta tarda hi ha una reunió amb l'oci nocturn, un sector del qual, Martínez Benazet ha manifestat que "està tenint una conducta exemplar". La intenció és obrir en quinze dies però amb més mesures de prevenció que es debatran en el consell de ministres de la setmana vinent. "Valorem també si ajudar-los una mica més".

Etiquetes

Comentaris (19)

Trending