El SAAS i el Govern neguen descontrol en matèria de Salut Mental

Han respost així a les crítiques per part de les associacions que denunciaven un desgavell general en aquest àmbit que s’ha negat, tot i que s’han acceptat mancances i punts a millorar

P

P.C

Comentaris

La plaça depèn del servei de Salut Mental.
La plaça depèn del servei de Salut Mental. Toni Solanelles

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i el Govern s’han pronunciat i han respost a les crítiques contundents que l’associació de familiars per la salut mental (Afmma) i l’associació per la defensa del jovent en risc (Adjra) van llançar aquest dimarts. Tots dos han negat el descontrol al qual es va fer referència en els diferents aspectes que afecten aquest àmbit, així com, específicament des del SAAS, cap maltractament o discriminació cap als pacients de l’àrea de Salut Mental. Malgrat això, s’han acceptat mancances i necessitats que estan detectades i que es promet millorar.

Des de les dues associacions es va llençar un missatge clar aquest dimarts al vespre: la matèria de Salut Mental estava suspesa per al Govern. Entre les moltes crítiques que es van fer, es va entrar a detallar múltiples deficiències a l’hospital, gestionat pel SAAS, i que es va assegurar que estava “desbordat”. En un comunicat tramés als mitjans aquest dimecres, des de l’ens s’assegura que “no podem admetre de cap manera que s’afirmi que treballem en una situació de descontrol màxim o que el pacient és sotmès a un maltractament sistemàtic quan ingressa a l’hospital”.

Amb tot, també s’accepta que hi ha un augment de la demanda assistencial i “múltiples mancances i necessitats ben detectades”. A més, també es fa referència a un recurs del qual no es disposa, que són hores de professionals qualificats. Així mateix, entre els ‘defectes’ que accepta el SAAS inclou “actuacions individuals que han de millorar-se, i casos específics que han de revisar-se”. Però en tot moment rebutja maltractament o discriminació, ja sigui a l’hospital o al centre penitenciari. “S’intenta donar una atenció individualitzada i amb cura”, s’indica al comunicat.


Les associacions reclamen deficiències en salut mental.

Relacionat

Les associacions denuncien descontrol en matèria de salut mental per part del Govern

El ministre Portaveu, Eric Jover, també ha volgut pronunciar-se al respecte durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Menys contundent, però també deixant clara la posició del Govern, Jover ha començat agraint la funció de les associacions de ser actives, tot i que ha remarcat que en algun cas s’ha sigut “poc constructiu”, però que “el debat és necessari”. Més que negar cap desgavell, Jover s’ha centrat a enumerar les nombroses accions que s’han dut a terme i que demostrarien la implicació de l’Executiu en aquest àmbit. Sobretot, ha remarcat, en un moment en què la pandèmia ha agreujat una temàtica que ja té moltes coses a fer. Pel que fa a la Covid-19, ha aprofitat per destacar al programa especial, on hi ha 96 persones ateses.

Jover ha assegurat que és la secretaria d’Estat, Helena Mas, qui està al capdavant del projecte, acompanyada per l’assessor Pere Bonet

Pel que fa a les crítiques al PISMA, sobretot a la manca d’un lideratge clar, Jover ha assegurat que és la secretaria d’Estat, Helena Mas, qui està al capdavant del projecte, acompanyada per l’assessor Pere Bonet. Amb tot, el ministre ha indicat que “no és suficient”, i que s’ha convocat el concurs de mobilitat interna i que, en cas que no es cobreixi la plaça, s’obrirà de forma externa. Pel que fa al PISMA, des del SAAS han assegurat que són els primers interessats en què es dugui a terme i que és “un bon punt de partida”.

Una de les crítiques més dures va ser per a les condicions en les quals es troben els pacients ingressats a l’hospital, i que els fa prescindir de la seva intimitat quan es troben a les instal·lacions. El SAAS confirma que la unitat es va concebre com un recurs d’habitacions dobles. Però, també remarca que “està en revisió, com diu l’acció 11 del Pla Integral de Salut Mental i Adiccions (PISMA)”. El desbordament del personal, però, es nega rotundament. Malgrat que, en nombroses ocasions, s’ha fet referència a la manca evident de professionals i que cal incorporar certes especificitats per poder tenir un equip complet. Per justificar-ho, es fa referència al programa d’atenció comunitària, que té 122 persones incloses, i que s’afirma que “està contribuint a la disminució del número d’ingressos hospitalaris”.

Per últim, i una de les preocupacions més importants que van traslladar les associacions era referent a les taules de treball i la manca d’un calendari. De fet, es va destacar que moltes de les reunions s’havien dut a terme únicament per la insistència que s’havia tingut amb la secretaria d’Estat. En aquest sentit, Jover ha assegurat que “no és un problema”. De fet, ha compromès que es treballarà en la millora de la coordinació entre els diferents organismes implicats, “és fàcil de corregir”. Malgrat això, ha aprofitat per tornar a fer palès les accions que fa el Govern. En aquest cas, les tasques de diàleg que es duen a terme amb el COPSIA, “hi ha una bona entesa i s’està avançant molt amb alguns temes” com, per exemple, la cartera de serveis.

“A Govern hi ha moltes coses per fer, la salut mental necessita un acompanyament continu, però ens hem marcat un full de ruta i amb les associacions serà més fàcil”, ha assegurat Jover

Fent una mica d’autocrítica, les dues entitats han acceptat moltes coses a millorar. D’una banda, Jover ha afirmat que, de manera genèrica, “a Govern hi ha moltes coses per fer, la salut mental necessita un acompanyament continu, però ens hem marcat un full de ruta i amb les associacions serà més fàcil”. Per part del SAAS, han finalitzat el comunicat afirmant que “hem de fer una crida al treball conjunt i multidisciplinari per assolir els reptes vinents, i col·laborar de manera constructiva professionals, usuaris i associacions”.

 

 

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending