Al voltant de dos quarts d’onze del mati tot estava preparat i la doctora Heras ha tingut l’honor de protagonitzar el que ella mateixa ha definit com a “un moment històric” a la vegada que “molt emocionant”. S’ha convertit en la primera persona a Andorra en rebre la vacuna contra la malaltia que tants estranys està causant al Principat i a la resta del món. I el seu missatge ha estat clar: aquest és el camí per vèncer el coronavirus. “És l’única manera de sortir de tot això”, ha afirmat, en una clara crida a tota la població.
“Vacunar-se és l’única manera de sortir de tota aquesta situació”, ha remarcat la doctora Eva Heras, primera persona al Principat a rebre el vaccí, missatge similar a l’expressat pel director del SAAS, Josep Maria Piqué: “és la fita que ens ha d’ajudar a accelerar el final de la pandèmia”
La doctora és només la primera a vacunar-se en una campanya que s’enceta amb les professionals dels centres sociosanitaris. De moment, al Cedre (amb 25 dels 28 residents que no han passat la malaltia prèviament i, per tant, no tenen anticossos), a Clara Rabassa i a l’Albó. A Sant Vicenç d’Enclar i a Salita, afectats per brots encara ben actius, s’esperarà un temps. Es preveu que entre aquest dimecres i el dijous estiguin tots els padrins i treballadors que hagin acceptat posar-se el vaccí de Pfizer.
Aquest migdia, a més, també s’ha de començar a inocular dosis als professionals de l’hospital més exposats al virus. És a dir, aquells que tracten directament a malalts Covid. Posteriorment, es continuarà amb la resta de sanitaris. En cinc dies es confia poder complir la primera fase i, en deu, la segona; a punt per a, poc després, poder realitzar la segona tongada de vacunació. Piqué ha explicat que, dels 1.100 treballadors del SAAS, uns 600 ja han acceptat entrar en la campanya, tot i que s’ha mostrat convençut que la xifra augmentarà. També ha indicat que amb les dosis rebudes aquest dimarts (mil provinents de Madrid) hi haurà prou per complir aquest primer tram.
El màxim responsable de SAAS no ha dubtat a exterioritzar “l’alegria” que suposa l’inici de la vacunació. “És el començament d’una fita que ens ha d’ajudar a accelerar el final de la pandèmia” que, però, ha avisat, “encara queda lluny”. Els experts en epidemiologia del país calculen que entre el 20 i el 25% de la població ha passat la malaltia i ha adquirit anticossos contra la Covid-19. A això, i a través dels vaccins, s’hi hauria d’afegir un 40% més de la població els propers mesos, per aconseguir, abans de l’estiu, que sis de cada deu ciutadans d’Andorra hagin adquirit protecció contra la malaltia i es pugui considerar que hi ha una immunitat de grup.
Piqué també ha explicat que qui, de moment, hagi optat per no acceptar la vacuna no tindrà cap problema en cas de canviar d’opinió. “No hi haurà cap restricció per a qui vulgui fer-ho més endavant”, ha apuntat. I és que, ha remarcat, participar en la campanya té un doble vessant. “Per un costat, protegir-se a un mateix; per l’altre, la responsabilitat de tallar una cadena que pot comportar més contagis i, al final, morts”, ha comentat. I ho ha volgut reblar amb dades: “Amb una taxa de reproducció d’1, amb 50 salts en aquesta cadena hi ha quinze hospitalitzacions i una mort; si és de 2, en cinc salts ja perd la vida algú”.
Al Cedre, 25 dels 28 padrins sense anticossos han acceptat la vacuna i, a l’hospital, es calcula que en deu dies tots els professionals sanitaris que ho vulguin hauran rebut la primera dosi
En una línia similar s’ha expressat la doctora Heras, que no ha amagat que l’ambient al Cedre era especial. I és que, ha recordat, “vam passar moments molt difícils al març i a l’abril”. Sobre el temor a possibles efectes secundaris, la metgessa ha apuntat que “la il·lusió supera a la por” i ha admès que “és humà tenir dubtes”. Davant d’aquests, “s’ha de contestar a la ciència”. I la resposta és clara: “Entre tots hem de fer un acte de responsabilitat col·lectiva perquè és la manera de sortir d’aquesta situació”.
Per la seva banda, Montserrat Alsina, responsable assistencial del Cedre ha volgut destacar que les famílies dels interns “han mostrat predisposició per vacunar els padrins que no han passat el coronavirus”, tot i que ha indicat que hi ha tres que no la rebran. Un, ha apuntat, per decisió pròpia malgrat l’opinió dels seus parents. Per tant, dels 28 residents que no tenen anticossos, només tres queden fora de la campanya.

Preparació de la dosi de vacuna que s'ha d'inocular.

Una sanitària rep la vacuna.

Tot el material preparat per vacunar.
Tot el material preparat per vacunar.

Moment en què es va vacunar el 20 de gener del 2021 una de les treballadores del Cedre.
Moment en què es vacuna una de les treballadores del Cedre.

El sanitari preparant la injecció.

El missatge és clar: cal vacunar-se.

Una altra treballadora del Cedre rebent el vaccí.

“Per tu, per tots, vacuna’t”, aquest és el missatge.

La doctora Heras en el moment de la vacunació.

La vacunació també ha començat a l'hospital.

Comentaris (6)