A partir de l’1 de juliol serà més car anar a l’especialista sense passar pel metge referent

Salut activarà dimecres de la setmana vinent les penalitzacions a aquells usuaris de la CASS que no facin servir la via preferent, als quals es reduirà els reemborsaments per actes mèdics

Façana de la CASS, al carrer Joan Maragall d'Andorra la Vella.
Façana de la CASS, al carrer Joan Maragall d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

Anar directament a un especialista o un auxiliar, com ara un fisioterapeuta, sense passar abans pel metge referent sortirà més cara a partir de dimecres vinent. Des de llavors, es posaran en marxa les penalitzacions per aquells usuaris que no vulguin  fer servir la via preferent. Així, els reemborsaments per part de la CASS es reduiran dràsticament si no s’utilitza aquest sistema. Els pacients hauran de pagar el 67% de les visites i el 40% de les proves o ates efectuats i dels productes prescrits, així com dels actes de reeducació i readaptació funcional.

Així ho marca el reglament d’accés a l’assistència sanitària pública, que exigeix que per poder gaudir de les prestacions de la CASS caldrà seguir la via marcada, que estableix una primera visita al metge referent designat. Serà aquest qui hagi de fer la derivació corresponent als especialistes o als auxiliars mèdics. La derivació es pot allargar per sis visites o per sis mesos per a un mateix problema, amb l’excepció de casos de malalties cròniques. En aquest cas, l’usuari podrà designar un metge especialista de referència al qual podrà acudir directament.

El Govern calcula que un 85% de la població ja ha designat el seu metge referent per a una fórmula d'acces que vol "millorar la qualitat, l'accessibilitat, l'eficiència i la sostenibilitat" del sistema

D’aquest sistema estan exempt tres especialitats: ginecologia, oftalmologia i odontologia. Tot i això, per poder gaudir de la màxima cobertura de la CASS, els usuaris hauran de tenir designat igualment un metge referent.

En cas que no se segueixi la via preferent, l’assegurat passarà a pagar un percentatge superior del cost de les visites o els actes mèdics efectuats. Així, en comptes del 25%, haurà d’abonar el 67% pel que fa a les visites als especialistes. En el cas que aquest li prescrigui un acte, una prova o un producte, també abonarà més diners: un 40% en lloc del 25% marcat inicialment per la CASS. Pel que fa als actes d’auxiliars mèdics, com ara un fisioterapeuta, l’encariment passarà del 35% al 40%.

Des del ministeri de Salut es xifra en un 85% el percentatge de la població que actualment ja ha designat un metge referent. Si no s’ha fet encara, el tràmit es pot formular via la web de la CASS o, directament a la consulta del facultatiu. Des del Govern es defensa que el sistema “té l’objectiu d’avançar cap a una millora de la qualitat, accessibilitat, eficiència i sostenibilitat de l’assistència sanitària publica d’Andorra”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending