Pàgines web franceses animen a comprar a Andorra un ‘suposat’ medicament contra la Covid

La comunitat científica està divida sobre la seva eficàcia i l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units en desaconsella el seu ús

Comentaris

Captura d'una pàgina web francesa sobre l'eficàcia del medicament.
Captura d'una pàgina web francesa sobre l'eficàcia del medicament. ALTAVEU

Diverses pàgines web franceses i missatges a les xarxes socials, especialment a twitter, animen a comprar per internet o de manera presencial a Andorra un medicament que suposadament funciona com a antiviral contra la Covid-19. Es tracta de la ivermectina. La comunitat científica, però, es troba dividida respecte a l’efectivitat del fàrmac. L'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units en desaconsella el seu ús.

A les pàgines web  hi figuren les farmàcies i el preu del medicament que consta a les xarxes amb un preus dels 15 als 9 euros  la caixa de 3 mg amb quatre pastilles. Els impulsors dels portals també critiquen les vacunes i la gestió que França està fent de la pandèmia. Diverses farmàcies han coincidit en assenyalar que la ivermectina és un medicament que compren sovint els francesos ja que els establiments del país disposen del genèric espanyol que és més barat que el francès

Tot i els missatges que apareixen a les xarxes advertint que els laboratoris ja no subministren més ivermectina a les farmàcies d'Andorra o que el govern francès ha bloquejat la tramesa del medicament a Andorra, se'n pot trobar a les farmàcies. A les pàgines web s'informa de tot el proces que cal efectuar per a poder-lo rebre a casa.

A la Unió Europea, Eslovàquia va ser el primer país a autoritzar la ivermectina com a tractament i profilaxi contra la Covid. Va ser el 27 de gener del 2021. Va seguir-lo el govern de la República Txeca 35 dies més tard, el 3 de març. També hi ha països de Sud-amèrica que l’utilitzen, com ara Bolívia, Hondures i el Perú, fins al mes de març passat.

A l’Argentina s’utilitza en les províncies de Corrientes, Salta, Misiones, Tucumán, La Pampa i Jujuy. I a Mèxic, en regions com Chiapas i a la mateixa Ciutat de Mèxic, on el govern del districte federal va anunciar, el 15 de maig passat, que el remei va reduir entre un 52 i un 76 % els ingressos hospitalaris. A l’Índia el fàrmac s’inclou oficialment en el protocol sanitari per al tractament en estadis precoços de covid.

La ivermectina és un medicament antiparasitari desenvolupat als anys 70 del segle passat pels premis Nobel Satoshi Omura i William Campbell. Es va començar a produir a gran escala a partir de la dècada dels anys 80 i és lliure de patent des del 1996. Ha demostrat que és eficaç contra paràsits interns i externs en animals i persones. I és especialment efectiva contra l’oncocercosi, una malaltia parasitària que produeix ceguesa. Omura i Campbell van rebre el Nobel, precisament per evitar aquesta malaltia, que afecta especialment diverses regions de l’Àfrica.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending