L’oposició exigeix que el SAAS rescindeixi el contracte i assumeixi el transport sanitari

PS i Andorra Endavant han criticat el desgavell que viu el servei des de la seva adjudicació, mentre que la ministra de Salut, Helena Mas, confia en la mediació i assegura que no s’ha deixat de prestar el servei

Dues ambulàncies d'Andorrana de Transport Sanitari a l'altura de l'hospital.
Dues ambulàncies d'Andorrana de Transport Sanitari a l'altura de l'hospital.

PS i Andorra Endavant han mostrat la seva preocupació davant el desgavell que es viu en el servei de transport sanitari i això ha format part d’una pregunta en la sessió de control al Govern. Les dues formacions han coincidit en demanar que es rescindeixi el contracte i que sigui el SAAS qui n’assumeixi la gestió. Per la seva part, la ministra de Salut, Helena Mas, ha assegurat que “som sensibles al conflicte i estem atents”.

La consellera general del grup parlamentari socialdemòcrata, Susanna Vela, i la presidenta del grup d’Andorra Endavant, Carine Montaner han coincidit en assenyalar les mancances d’aquest servei des que es va adjudicar”. Per a Montaner, “la problemàtica s’està gangrenant”, mentre que per a Vela “el servei ha estat des de l’inici problemàtic i insuficientment gestionat”. La parlamentària del PS ha criticat el paper del SAAS i del ministeri de sanitat en tot l’afer i considera que “el ministeri de Salut no es pot desinhibir o tancar l’assumpte proposant un mediador”. Des de l’oposició s’ha proposat que es rescindeixi el contracte amb l’empresa que realitza el servei i creuen que el SAAS ho ha de poder assumir.

Per la seva part, la ministra de Salut, Helena Mas, ha manifestat que “som sensibles al conflicte i tenim el rol de vetllar l’execució del transport Sanitari”. Recorda que han fet reunions amb l’empresa i confia que la mediació externa que s’ha contractat pugui servir per resoldre el conflicte. Un procés que, ha dit, és confidencial, i per tant no ha pogut informar com estan les converses entre la concessionària i els treballadors. A la vegada, ha recordat que des de l’adjudicació l’any 2021 s’han fet 30 reunions. Des de l’esclat del conflicte, ha deixat clar que “en cap moment s’ha deixat de prestar el servei en transport sanitari assistit no medicalitzat”.

La titular de Salut posat en relleu que la manca de personal l’ha cobert Andorrana de Transport Sanitari i que el personal del SUM que ho fa pel seu compte en hores lliures ho fa sense cap ordre del SAAS. També ha destacat que “el contracte ja preveu sancions a la concessionària si l’incompleix i també l’inici del procediment de resolució anticipada per incompliment contractual”. En aquest cas, l’administració confiscaria la garantia i l’empresa hauria d’indemnitzar el SAAS.

DEMANDES DE RESIDÈNCIA REBUTJADES

La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, ha informat que des del 2012 fins avui dia s’han rebutjat 317 demandes de residència rebutjades per un tema d’antecedents penals. Ho ha fet a preguntes del conseller general d’Andorra Endavant, Marc Monteagudo. Durant aquests gairebé 11 anys s’han rebut més de 102.600 demandes i del total de les que s’han rebutjat 255 corresponien a persones comunitàries.

D’altra banda, la consellera general, Noemí Amador, ha mostrat la seva preocupació sobre la manca de places a les residències per a la gent gran depenent. En aquest sentit, la ministra d’Afers Socials, Trini Marín, ha deixat clar que “cap persona amb una dependència greu queda desemparada”. Ha manifestat el model actual que vol fomentar l’autonomia de les persones a través de l’atenció domiciliària per tal que les que tinguin menys dependència pugui estar a casa seva. En aquest sentit, Amador considera que cal “apostar fortament per fer un acompanyament i hem de ser sensibles en buscar iniciatives preventives”. Per aquest motiu, veu necessari “anar cap al coliving per evitar l’aïllament de les persones”.

Comentaris (2)

Trending