La mitjana de nous contagis diaris baixa per sota dels 70

La taxa de reproducció cau a 0,91 i Benazet es mostra satisfet de la reducció de la pressió sobre el sistema sanitari en comparació a finals d’octubre

Imatge de l'hospital.
Imatge de l'hospital. Toni Solanelles

La segona onada es va frenant. Almenys ho considera Govern seguint l’evolució de les dades epidemiològiques dels darrers dies. Així, la mitjana de nous contagis hauria caigut per sota dels 70 diaris en les darreres cinc jornades mentre que la taxa de reproducció se situa en 0,91. A més, i com ha volgut destacar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, la pressió sobre el sistema sanitari es continua relaxant de forma important. Bon exemple d’això és el fet que ja no queda cap padrí ingressat a l’àrea Covid del Cedre.

Entre diumenge i dilluns, s’han registrat 42 nous pacients amb coronavirus, fet que eleva a 5.914 el total d’infectats des de l’esclat de la crisi sanitària. Benazet ha admès que hi ha oscil·lacions en les dades segons la jornada, fet que atribueix al nombre de proves i, sobretot, a un cert decalatge en l’entrega dels resultats. Per això, considera útil agafar dades amb marges de temps més amplis.

I aquestes, ha apuntat, són positives. Així, la mitjana dels darrers cinc dies és de 69,4 nous pacients cada jornada, 63 si s’agafa només des de divendres. “Progressivament baixem el nombre d’infectats per dia”, ha apuntat Benazet, que ha explicat que la taxa de reproducció també s’ha reduït. Ara se situa en 0,91. És a dir, cada 100 persones contagiades, transmeten la malaltia a 91 més.

Pel que fa als casos actius, es troben al voltant del miler. 1.008, concretament, després de les 83 altes donades les darreres hores. Des de l’inici de la pandèmia, 4.830 persones han superat la Covid-19 a Andorra. Malauradament, 76 han perdut la vida. La darrera víctima, cal recordar, un home de 66 anys que, ha revelat Benazet, feia un mes que es trobava ingressat a la unitat de cures intensives de l’hospital de Meritxell.

L'hospital de Nostra Senyora de Meritxell.

Relacionat

Donen l’alta hospitalària a tres pacients amb Covid-19

Sobre el centre sanitari, el ministre de Salut ha destacat que, a poc a poc, es redueix la pressió que suporta. En les darreres hores, ha baixat de 18 a 15 el nombre d’ingressats. Benazet també ha celebrat que la planta Covid del centre sociosanitari el Cedre ja estigui buida de pacients i ha volgut recordar quina era la situació ara fa tres setmanes: a 28 d’octubre, ha recordat, hi havia 70 persones entre la residència i l’hospital. “L’esforç està donant bons resultats. Les dades són realment esperançadores. Si mantenim la tendència i aquesta gran capacitat de diagnòstic, creiem que afrontarem amb força la perspectiva del desembre”, ha afirmat.

Pel que fa al sistema educatiu, actualment hi ha 39 aules en situació de vigilància activa, quatre menys que en la darrera actualització. D’aquestes, catorze amb tots els alumnes confinats. Benazet ha defensat que a les escoles “majoritàriament, les infeccions venen de casa i de la comunitat, no pas de dins del centre”, ja que “els alumnes són poc transmissors”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending