Mig miler de proves de detecció de la Covid cada dia

Des de mitjan de setembre als ‘stop lab’ s’està testant un 5% de la població a la setmana aproximadament, xifra que s’hauria de multiplicar per vuit a partir del desembre

L'stop lab està situat a l'entrada de l'aparcament d'autobusos del Prat Gran.
L'stop lab està situat a l'entrada de l'aparcament d'autobusos del Prat Gran. G. P.

Cada dia passen pels ‘stop lab’ del país, és a dir, per les instal·lacions de l’aparcament vertical comunal de Prat de la Creu i per la unitat mòbil que estant ara instal·lada a Santa Coloma ha passat abans per Encamp, Escaldes i la Massana, una mica més de mig miler de persones. Segons les dades de la Creu Roja, que és l’organització que s’encarrega de coordinar els dispositius d’extracció de mostres, cada dia, de mitjana, es fan 548 proves, 475 de les quals en les instal·lacions comunals d’Andorra la Vella.

Des del 19 de setembre, quan es va suprimir l’‘stop lab’ llavors ubicat a la caserna dels bombers a Santa Coloma i es van centralitzar totes les proves a Prat de la Creu sota la supervisió de la Creu Roja s’han fet 27.989 extraccions de mostres. Aquesta xifra arriba fins diumenge passat i inclou les proves fetes a la unitat mòbil mentre va fer estada a Encamp, Escaldes i la Massana. En concret, 24.247 proves s’han dut a terme a Prat de la Creu i 3.742 en la unitat mòbil.

La resposta més alta en relació als ‘stop lab’ mòbils es va obtenir a Encamp, on el moment de posar en marxa la unitat hi havia una alta incidència del virus; s’hi van fer 1.685 proves en nou dies, això és una mitjana de 187 al dia

La resposta més alta en relació als ‘stop lab’ mòbils es va obtenir a Encamp, on el moment de posar en marxa la unitat hi havia una alta incidència del virus. A Encamp s’hi van fer 1.685 proves en nou dies, això és una mitjana de 187 al dia. A Escaldes, molt més a prop ja del laboratori mòbil establert a Prat de la Creu, el nombre de proves diàries va baixar molt. Una mitjana de 108 al dia i a raó de 1.195 en onze dies. Finalment, a la Massana ha tornat a pujar una mica, amb 848 proves en sis dies i, per tant, 141 analítiques cada dia.

Dels darrers dies, de la primera setmana de novembre per ser més exactes, hi ha hagut dos dies en què s’han superat el mig miler de proves diàries solament a l’‘stop lab’ de Prat de la Creu. En concret, l’endemà de Tots Sants, que va ser un dia fluixíssim amb sols 109 proves, se’n van fer 579. Posteriorment, el 5 de novembre, es van realitzar fins a 516 extraccions de mostres. El dia de més feina a l’‘stop lab’ mòbil va ser el 6 de novembre, amb 210.

La realització de 548 proves de mitjana diària suposa que se’n fan 3.836 a la setmana. Això suposa, en xifres rodones, que es cribra un 5% de la població nacional setmanal. Per tant, i donada l’estratègia prevista per a aquest hivern, comportaria que a partir del mes de desembre s’hagi de multiplicar per vuit la capacitat diagnòstica mostrada des del 19 de setembre fins ara.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending