Meritxell Cosan s’incorporarà plenament al SAAS com a directora general a partir de l’octubre

El consell directiu de la institució sanitària ha elevat la proposta que la ginecòloga va acceptar dijous de la setmana passada al Govern, que ha fet durant la tarda el tràmit de beneir la substituta de Josep Maria Piqué

Meritxell Cosan durant una compareixença a Govern encara en plena pandèmia.
Meritxell Cosan durant una compareixença a Govern encara en plena pandèmia. SFGA

Meritxell Cosan serà la substituta de Josep Maria Pique en la direcció general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). El consell directiu d’aquest organisme de gestió sanitària, presidit per la ministra de Salut, Helena Mas, ha elevat aquest dimecres formalment la proposta que Cosan va acceptar la setmana passada a Govern. I el Govern hi ha donat el vistiplau com no podia ser d’una altra manera. La nova màxima responsable del SAAS accedirà al càrrec el dia 1 de setembre però l'assumirà amb plenitud de dedicació el mes d’octubre.

Fins ara, Cosan (Andorra la Vella, 1984), que es va formar al centre universitari de l’Hospital Clínic-Universitat de Barcelona (UB) i es va especialitzar en ginecologia fent el MIR a l’Hospital Sant Joan de Reus, era la cap de servei de Ginecologia i Obstetrícia del SAAS, a banda de passar consulta. De fet, malgrat assumir la direcció general del SAAS, la ginecòloga, segons fonts hospitalàries, continuarà fent guàrdies igualment perquè l’equip de ginecòlegs va curt d’efectius. Aquest és un dels aspectes que encara queda per resoldre abans no s’incorpori, Meritxell Cosan, al seu nou càrrec.

El que sí que és clar, han assegurat les fonts consultades, és que Cosan haurà de deixar la direcció del servei de Ginecologia i Obstetrícia, la consulta -on els darrers temps havia estat de baixa per maternitat, fet que ja l’havia obligat a buscar un facultatiu substitut- i la presidència del Col·legi de Metges (COMA) que també ocupa des del 2020. Les fonts consultades han assegurat que tot i que el primer de setembre la nova directora general del SAAS ja assumirà responsabilitats, la seva incorporació no serà plena fins a l’octubre. I aquest mes que ve es tancaran tot un seguit de serrells. Personals i globals.

CANO A GINECOLOGIA I CONTINUÏTAT DE GUTIÉRREZ I BERNADA

Més enllà de la definició del contracte que haurà de lligar a partir d’ara Cosan i el SAAS, amb aquest element que pot semblar sorprenent que una directora general faci guàrdies mèdiques, en aquest cas de ginecologia, cal acabar de resoldre la reorganització del servei que fins ara liderava Cosan. En aquest sentit, les fonts consultades han assegurat que qui assumirà la direcció del servei serà la ginecòloga Sandra Cano Bachs. El COMA o la pròpia Cosan hauran de resoldre qüestions més d’índole personal o interna.

El que sembla clar hores d’ara és que no hi haurà canvis ni en la direcció assistencial ni en la direcció d’infermeria. Així, tant Marcos Gutiérrez com Laura Bernada continuaran als seus llocs. Cosan, aparentment, estaria en línia amb la manera de fer i d’actuar dels dos comandaments sanitaris citats. La nova directora general del SAAS, segons fonts ministerials, voldria anar introduint canvis progressivament. Òbviament, coneix el sector i la institució. I té un alt component executiu.

Eric Jover al seu despatx quan era ministre.

Relacionat

Eric Jover hauria desestimat la proposta per assumir la direcció general del SAAS

De fet, aquesta és una de les qüestions que Meritxell Cosan hauria deixat clar a la ministra de Salut, Helena Mas, quan li va oferir el càrrec a principi d’aquest mes d’agost després que Eric Jover confirmés la seva negativa a la proposta: vol marge de maniobra per poder realment decidir i executar. En aquest sentit sembla clar que qui ha estat al capdavant de la institució amb tres ministres diferents (quatre si s’hi suma Mas), no mantindrà cap lligam amb la sanitat pública andorrana.

En principi, Josep Maria Piqué acaba la relació amb el SAAS el 31 d’agost, i més enllà que hi pugui haver alguns contactes més per fer el traspàs en condicions, Piqué no mantindrà cap vincle ni amb el SAAS ni amb el ministeri de Salut, tot i que això no incumbeix, aparentment, Cosan, que inicialment hauria declinat l’oferiment però que finalment fa encara no una setmana hauria acabat acceptant. Que Piqué no tingui cap vincle a partir d’ara ni amb el SAAS ni amb Salut -ell s’hauria deixat estimar- seria una decisió ministerial que el cap de Govern, Xavier Espot, també avalaria. Amb tot, la voluntat de Piqué seria mantenir-se professionalment en actiu. El que no se sap és on ni fent què.

Etiquetes

Comentaris (28)

Trending