“L’especialització ens permet fer més cirurgies i més complexes”

L’equip de professionals que forma la unitat de columna del SAAS han realitzat aquesta setmana una artròdesi cervical, una intervenció que no es feia fins ara a l’hospital

Un instant de l'artròdesi cervical portada a terme per la unitat de columna
Un instant de l'artròdesi cervical portada a terme per la unitat de columna SAAS

Fa un any que es va crear la unitat de columna del SAAS, formada per un equip de dos cirurgians que estan especialitzats en aquesta mena d’intervencions. Christian Morgenstern, un dels professionals que formen aquest grup, ha explicat que aquesta divisió per categories és el més habitual des de fa uns anys, tot i que a Andorra encara no s’havia fet. Va ser el doctor David Roca, cap del servei de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica qui ho va començar a fer.

Morgenstern ha explicat que “aquesta especialització ens permet fer més cirurgies i més complexes del que es feia fins ara, on tothom s’encarregava de tot, sense cap concreció”. Conjuntament amb el doctor Sergio Martín, formen la unitat de columna del SAAS, que permet que molts dels pacients que tenen malalties o molèsties en aquesta zona no s’hagin de traslladar fins a Catalunya. De fet, assegura que s’ha treballat de valent amb la CASS per fer que les persones no s’hagin de derivar a Barcelona, “és molt més econòmic per a la CASS i per als pacients”.

El servei de traumatologia està, actualment, dividit en diverses unitats que compten amb especialistes que fan cirurgies d’articulacions en concret, com pugui ser la mà o l’espatlla. Segons explica Morgenstern, aquesta focalització ha permès que puguin fer intervencions com cirurgies endoscòpiques. “Ara mateix aquí fem actuacions molt efectives i a un nivell molt superior del que es fa, per exemple, a Barcelona”, assegura el doctor, arran la seva experiència en la ciutat.

L’última cirurgia que va fer la unitat va ser una artròdesi cervical a un home jove, que patia d’un fort dolor a causa d’una hèrnia. Morgenstern explica que se li va fer un abordatge anterior, pel coll, on se li va extraure l’hèrnia i se li va posar un implant en el lloc del disc. “El més maco d’aquesta cirurgia és que el pacient va despertar sense dolor i notant una millora instantània”, assegura. De fet, la recuperació va ser bastant ràpida, i va poder marxar a casa en menys de 48 hores.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending