“La variant òmicron ha corregut tant que ha cremat el bosc”

Les autoritats sanitàries calculen que d’ara en endavant es detectaran entre 30 i 70 contagis diaris però que no són preocupants mentre es mantingui l’actual soca, que es considera “una malaltia menor” tot i que no es pot considerar una grip

Joan Martínez Benazet durant la compareixença d'aquest dilluns.
Joan Martínez Benazet durant la compareixença d'aquest dilluns. Toni Solanelles

“Amb la variant Òmicron no estic gens preocupat. Però cal seguir les indicacions.” La frase és del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha assegurat aquesta tarda, en la compareixença d’actualització de la situació epidemiològica, que “l’Òmicron ha corregut tant que ha cremat el bosc; vull dir que té poques opcions de produir contagis rellevants. Queda molt poc camí per córrer a la variant Òmicron”. En els darrers tres dies s’han notificat 155 casos nous, però els malalts actius són només 667.

Martínez Benazet ha explicat que a partir d’ara cal acostumar-se a que hi hagi algunes desenes d’infeccions diàries, entre 30 i 70, però sense que sigui res especialment remarcable ja que es considera una “malaltia menor. No és res comparable a la variant Delta però tampoc no és una grip, és quelcom més complicat amb seqüeles que apareixen a la llarga que no les provoca la grip i que no les coneixem bé”. L’important, segons el titular de Salut, és veure l’impacte hospitalari, i aquest es manté estable. Amb els tres casos que s’han detectat, això sí, a la unitat de pal·liatius.

Hi ha vuit hospitalitzats a planta i cinc a l’UCI, tots ells ventilats. La situació, doncs, està sota control, igual com passa en el cas de les escoles. Només hi ha nou aules en vigilància passiva. Martínez Benazet ha pronosticat un possible però alhora petit repunt després de les vacances escolars de Carnaval. Però “no estem gens preocupats ni per les escoles ni pel festival”, en relació amb el Mountain Music, on es van veure molts assistents sense mascareta.

En aquest sentit, el màxim responsable de Salut ha explicat que la gent jove s’ha infectat de forma massiva amb la variant Òmicron i per aquest cantó no hi ha molt amoïnament. Preocupa més, ha vingut a dir, que no es respectin les directrius marcades. En aquest sentit. Martínez Benazet sí que ha anunciat que demanarà als serveis d’inspecció del seu ministeri que facin les indagacions corresponents per valorar si hi ha hagut algun incompliment massiu de protocols. “Per comprovar si hi ha alguna responsabilitat d’algú”. Amb tot, i davant de les properes celebracions carnavalesques, ha demanat prudència i intentar seguir al màxim les mesures dictades.

SENSE CANVIS EN LES MESURES

Unes mesures que, per ara, no experimentaran canvis. De fet, com ha informat el ministre, s’han allargat deu dies més -fins dimecres de la setmana que ve-, els protocols actuals, amb l’ús de la mascareta en interiors i l’exigència del passi sanitari en molts establiments. “En un parell o tres de setmanes potser” decau l’obligació de mostrat el certificat sanitari, ha admès Martínez Benazet que, en general, s’ha mostrat molt tranquil respecte de l’impacte de la variant Òmicron, que suposa “un risc menor per saturar el sistema sanitari”.

El titular de Salut, que ha anunciat que fins ara s’han inscrit 176 infants per rebre la vacunació pediàtrica i no ha volgut donar més voltes sobre el tema, sí que ha remarcat que “els pocs malalts que ingressen a l’hospital són sempre persones no vacunades sanes i sobretot persones vacunades que presenten un estat immunosupressor”. Respecte dels primers ha tornat a fer una crida perquè la gent es vacuni, que encara hi és a temps. I per als segons, protecció màxima.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending