Un informe sobre les aigües residuals confirma la presència de la soca britànica a Andorra

El ministeri de Salut ha rebut recentment un estudi específic que va demanar després de descartar anar fent seqüenciacions del coronavirus per l’alt cost que tenia

Una imatge de la depuradora de Sant Julià.
Una imatge de la depuradora de Sant Julià. ARXIU

El ministeri de Salut disposa d’un informe intern on s’analitza l’estat de les aigües residuals i que confirmaria la presència de la soca britànica del coronavirus al Principat. De fet, que fa uns dies el titular de la cartera, Joan Martínez Benazet, mostrés el seu convenciment obert que la variant anglesa de ben segur ja estava a Andorra no va ser cap casualitat, segons que han reconegut fonts properes al ministeri.

L’anàlisi de les aigües residuals s’ha convertit en una bona fórmula de control epidemiològic. L’estan emprant a molts indrets. De fet, per això en alguns llocs s’estan començant a fer proves de detecció del coronavirus per la via anal. A més, seria més ‘senzill’ i més barat l’anàlisi dels residus fecals que no pas haver d’anar seqüenciant cada mostra obtinguda del virus. De fet, és va fer un estudi preliminar a l’hospital de Purpan, a Tolosa, en relació amb el brot de la residència de Sant Vicenç d’Enclar. Aquell treball previ a la seqüenciació real no va donar evidències de la soca britànica i ja no es va anar més enllà.

Ara s’hauria optat per aquest informe, que el ministeri ha encomanat externament per canals que no són els de l’assessorament habitual que té el departament que lidera Martínez Benazet. Segons que ha pogut saber l’Altaveu, l’estudi es té molt de caràcter intern i se’n disposa com una eina més pel seguiment epidemiològic de la pandèmia al Principat. La soca britànica seria molt més infectiva que la que era més corrent fins ara.

De fet, segons que han indicat les fonts consultades, la variant Wuhan, per dir-ho d’aquesta manera, la que era pràcticament única fins ara, continuaria sent del tot majoritària al Principat, encara que hi hauria clarament presència de la soca anglesa en les aigües residuals. No consta que s’hagin detectat altres variants (sud-africana, brasilera) que també s’estan donant en altres parts del planeta.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending